Startup-urile românești solicitante trebuie să depună propunerile de proiecte online pe site-ul Innovation Norway, până la data de 14 iulie 2022, ora 14:00.

Sprijinul oferit de Innovation Norway reprezintă până la 85% din totalul activităților eligibile din cadrul proiectului.

Așadar, în situația în care grantul va ajunge la 85%, startup-ul beneficiar va trebui să acopere din resurse proprii restul de 15% din investiție.

O cerință este că solicitantul să fie înființat de cel puțin 6 luni, dar nu mai mult de 4 ani de la dată termenului limită din apel.

Prin intermediul fondurilor norvegiene se poate oferi sprijin proiectelor care vor desfășura activități în cadrul întreprinderii care solicită finanțare într-una din următoarele arii:

  1. Dezvoltarea, implementarea și investițiile în tehnologii ecologice inovatoare
  2. Dezvoltarea de produse și servicii ”verzi”
  3. Dezvoltarea și implementarea de ”procese de producție mai verzi”.

Puteți afla mai multe informații despre call-ul pentru accesarea fondurilor norvegiene în acest document.

Important de reținut este faptul că limba programului este engleza, ceea ce înseamnă că toate solicitările și documentele justificative vor fi depuse la Innovation Norway în limba engleză. Certificatele oficiale și situațiile financiare anuale aprobate pot fi depuse în limba română.

Ca exemple de afaceri românești de succes dezvoltate cu ajutorul granturilor SEE și norvegiene putem aminti Promateris, un producător de top specializat în ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile, care împreună cu BioBag, reciclează 100% din deșeurile industriale pe care le generează, devenind un leader în Europa de Sud-Est.

Totodată, și Cemacon, cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, ecologizează procesul de producție prin achiziționarea de noi tehnologii pentru industria ceramică alături de International Development Norway.