Conform Euronews.green, oamenii de știință au dezvăluit într-un studiu dat recent publicității faptul că fenomenele meteo extreme, cum ar fi căldura sau umiditatea nefiresc de ridicate, au un impact asupra stării de sănătate psihică a oamenilor.

Pe glob, circa 4.4% din populație se confruntă cu depresie, însă în țările precum Bangladesh, acest procentaj crește la peste 16%.

Unul dintre motive, spun cercetătorii, este cauzat de evenimentele rezultate din schimbările climatice.

Autorul principal Syed Shabab Wahid, profesor asistent la departamentul de sănătate mentală la Georgetown University, a declarat că „pe măsură ce schimbările climatice se înrăutățesc, temperaturile și umiditatea vor continua să crească, la fel și dezastrele climatice, care ne pot afecta sănătatea mentală la nivel colectiv.”

S-a descoperit că oamenii care au experimentat o creștere a temperaturii fie și doar cu un grad Celsius au fost cu 21% mai predispuși la anxietate și cu 24% atât la anxietate, cât și depresie.

Creșterea umidității a avut efecte similare, potrivit experților, care au realizat studiul pe oameni care trăiesc atât în așezări urbane, cât și rurale.

Posibil cel mai devastator fenomen din țara din Asia de sud-est, potrivit oamenilor de știință, îl constituie inundațiile, care afectează sănătatea mentală din punctul de vedere al depresiei cu 31%, respectiv cu 69% din punctul de vedere al anxietății.

Ambele boli au șanse de 87% să se înrăutățească în cazul celor care trăiesc în zone inundabile.

Deși studiul s-a concentrat doar asupra populației care trăiește într-o singură zonă de pe planetă, cercetătorii spun că starea de sănătate a cetățenilor din alte state ar putea avea de suferit din cauza schimbărilor climatice.

„Acesta ar trebui să fie un avertisment pentru celelalte țări”, a concluzionat Wahid.