După ce Europa a fost lovită de secete severe în vara anului trecut, a devenit clar pentru toată lumea că lipsa apei ar putea deveni o problemă cu care nu doar țările din Africa sau Orientul Mijlociu se confruntă.

Reuters scrie că 25% din populația planetei nu are acces la apă potabilă, iar jumătate din oamenii din lume duc lipsă de igienă corespunzătoare. În același timp, experții ONU precizează că peste trei sferturi din dezastrele recente la nivel mondial au avut legătură într-un fel sau altul cu apa.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „supraconsumul și utilizarea nesustenabilă ne epuizează resursa cea mai de preț a umanității, pe care o evaporăm prin încălzirea globală.”

Pentru a se asigura că mai mulți oameni vor avea acces la apă potabilă și salubrizare corespunzătoare, SUA a promis să investească 49 de miliarde de dolari în propriul sistem de salubrizare, dar și în cele din alte state.

Totodată, experții UNICEF susțin că doar în Africa există 190 de milioane de copii care sunt în pericol din cauza calității apei, a insalubrității și a bolilor legate de igienă.

Benin, Burkina Faso și Camerun sunt trei dintre țările în care acești trei factori de risc sunt foarte extinși.

După inundațiile cu care Pakistanul s-a confruntat anul trecut, sunt în continuare aproximativ 10 milioane de oameni care trăiesc în zone afectate de inundațiile respective și care nu au acces la apă potabilă.