Însă înainte să trecem la soluții, e important să definim termenul de sustenabilitate în acest context. Bucureștiul va putea fi sustenabil atunci când nu va consuma mai multe resurse decât poate oferi mediul înconjurător, indiferent că ne referim la energie, materii prime sau resurse umane.

În Europa exemplele de sustenabilitate aplicată pot lua mai multe forme:

  1. Copenhaga și-a propus să fie unul dintre cele mai eco orașe din lume. Până în 2025, capitala Danemarcei, are ca obiectiv o amprentă neutră a emisiilor de carbon. Dezvoltarea infrastructurii pentru utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport și încurajarea car-sharingului sunt câteva din modalitățile prin care își vor atinge obiectivul. Economia regenerabilă și un management al utilizării resurselor naturale contribuie la politica de sustenabilitate.
  1. Din 2019 Helsinki susține turismul urban sustenabil, iar întreaga strategie de dezvoltare este construită în jurul conceptului “Think Sustainably” .
  1. Pentru a se menține în topul celor mai responsabile orașe, Amsterdam, capitala Olandei, are în plan să facă tranziția la transport exclusiv cu bicicleta și vehicule electrice până în 2030. Începând cu 2022, în oraș sunt permise doar autobuzele electrice.

Cum putem implementa ideile europene adaptate pentru capitala României?

Bucureștiul va fi mai sustenabil atunci când infrastructura de transport va accesibil pentru toți, încurajând locuitorii să aleagă mijloacele de transport în comun sau biciclete.

Benzi speciale pentru biciclete, transport subteran cu un program adaptat fluxului de călători, autobuze electrice, subvenții pentru tranziția către vehicule hibride sau electrice și îmbunătățirea infrastructurii de încărcare a acestora sunt doar câteva idei prin care traficul, poluarea și aglomerația cauzate de mașini vor fi diminuate.

Sunt necesare rețele smart pentru gestionarea energiei pe care orașul o folosește și asigurarea acesteia din surse regenerabile: energie solară, energie eoliană, hidroenergie.

Mai multe detalii despre cum ar putea arăta un București sustenabil și circular poți afla și pe platforma Sustainable Futures.

Dezvoltarea unei modalități de gestionare a deșeurilor care va încuraja reciclarea selctivă și reutilizarea materialelor (ex. ambalaje, haine) va avea un impact pozitiv în reducerea risipei.

Bucureștiul va fi sustenabil atunci când locuitorii lui vor duce un stil de viață mai sănătos, cu acces la educație, cu principii de egalitate și incluziune în societate, toate în armonie cu natura și resursele ei.

Planurile de dezvoltare durabilă propuse de guvern, împreună cu inițiativele sustenabile ale corporațiilor și alegerile conștiente ale cetățenilor vor constitui fundamentul unui București sustenabil adaptat secolului XXI. Mai multe detalii despre strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030 puteți afla aici.

Dacă vrei să afli mai multe despre sustenabilitate, te invităm la seria de evenimente publice Sustainable Futures în care abordăm teme actuale ce stau sub umbrela a zece obiective de dezvoltare durabilă elaborate de ONU pentru Agenda 2030.

Următorul eveniment are loc pe 20 mai la Teatrul Național București și abordează tema „Reziliență climatică și finanțarea soluțiilor sustenabile”. Află mai multe aici.