Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că, chiar și în cele mai favorabile condiții, carnea de vită hrănită cu iarbă produce la fel de multe emisii de carbon cu efect de seră ca și carnea de vită industrială.

Conform EuroNews, această concluzie pune sub semnul întrebării promovarea frecventă a cărnii de vită hrănită cu iarbă ca fiind o opțiune mai ecologică. Unii oameni de știință susțin că acest tip de carne are avantaje în ceea ce privește bunăstarea animalelor și reducerea poluării locale, dar complică alegerea pentru consumatorii conștienți de mediu.

Cererea de carne de vită crește la fel de mult ca emisiile

„Cred că o mare parte a populației își dorește cu adevărat ca deciziile lor din timpul cumpărăturilor să reflecte valorile lor,” a declarat Gidon Eshel, profesor de fizică la Bard College și unul dintre autorii studiului.

Când vine vorba de alimente, carnea de vită generează cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice și este una dintre cele mai costisitoare resurse din punct de vedere al terenurilor și al apei.

Cu toate acestea, cererea de carne de vită la nivel global continuă să crească.

Totuși, este important să analizăm cu atenție beneficiile cărnii de vită hrănită cu iarbă. În multe părți ale lumii, unde producția de carne de vită se extinde (cum ar fi America de Sud), acest lucru se face prin defrișarea pădurilor care ar putea stoca carbon, a explicat Richard Waite de la World Resources Institute.

Cum ajută vitele hrănite cu iarbă la stocarea carbonului

Cercetătorii au folosit un model numeric pentru a analiza emisiile produse în procesul de creștere a vitelor și au comparat mai multe scenarii: vite hrănite industrial și vite crescute pe pășuni. Au luat în considerare factori precum cantitatea de hrană consumată, emisiile de metan și dioxid de carbon și cantitatea de carne produsă. Rezultatele au arătat că vitele crescute în climate diferite, precum New Mexico (climă aridă) și nordul Michiganului (climă umedă), au randamente și emisii diferite.

Echipa lui Eshel a analizat și studii anterioare despre pășunat și stocarea de carbon, iar cantitatea de carbon pe care vegetația o poate absorbi nu compensează emisiile generate de vite.

Randy Jackson, profesor de ecologie a pășunilor la Universitatea din Wisconsin-Madison, a ajuns la concluzii similare în cercetările sale. Cu toate acestea, el avertizează că studiul este prea concentrat pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fără a lua în considerare alte tipuri de impact asupra mediului, precum biodiversitatea și calitatea solului și a apei.

Dacă producția de carne de vită ar fi redusă semnificativ, iar fermierii ar elibera mai mult teren agricol pentru alte culturi destinate consumului uman, beneficiile ecologice locale ale vitelor hrănite cu iarbă ar putea compensa emisiile mai mari.