Cu mai bine de un deceniu de experiență în zona sustenabilității și având deja în portofoliu numeroase proiecte dezvoltate cu sprijinul a sute de voluntari care împărtășesc aceleași valori, EFdeN își lărgește aria de activitate, pentru a susține, printr-o nouă abordare, sustenabilitatea în România. Mergând mai departe de proiectele arhitecturale de succes din zona soluțiilor verzi și a caselor sustenabile, premiate internațional, EFdeN își ia acum angajamentul de a forma oameni ce vor fi pregătiți să devină specialiști în sustenabilitate, care să contribuie mai departe în comunitățile din întreaga țară la realizarea unui viitor mai bun pentru toți.

Astfel, organizația lansează EIS, un hub dedicat împărtășirii cunoștințelor specifice din domeniul sustenabilității, unde vor fi pregătiți viitori experți în această ramură de interes major pentru organizații și companii.

EIS are la bază 5 piloni strategici, dezvoltați pornind de la viziunea EFdeN cu privire la viitorul societății și la schimbarea mentalităților pentru un trai mai bun într-o lume sustenabilă: cercetare și dezvoltare, educare și formare, promovare și consiliere, consolidarea comunității și implementare.

Funcția-cheie a institutului, cea de educare și formare, înglobează ceilalți patru piloni, sub forma unor unelte sau mijloace de suport. Această funcție principală este relevată de cele două programe ce vor fi lansate în viitorul apropiat: unul pentru formarea liderilor de sustenabilitate și al doilea pentru pregătirea specialiștilor tehnici.

„Pentru noi, cooperarea a fost foarte importantă încă de la început și, odată cu European Institute of Sustainability, vrem să punem din nou accentul pe acest aspect, pentru a susține organizațiile care vor să facă primii pași pe calea sustenabilității”, a declarat Claudiu Butacu, președinte EFdeN.

Institutul EIS va oferi o serie de masterclass-uri pentru lideri și specialiști tehnici, iar modulele de formare, ce se vor desfășura pe parcursul a patru luni, vor acoperi ambele nevoi. Acestea vor include atât cursuri online (găzduite de specialiști relevanți pentru domeniu), cât și cursuri offline, aliniate la standardele EFdeN cu privire la locațiile sustenabile.

Prin intermediul acestor întâlniri în locuri alese pentru a reflecta misiunea organizației, participanții vor putea face schimb de experiență și de cunoștințe. Cursanții vor avea de ales între două tipologii, una oferind cunoștințe specifice pentru viitori Chief Sustainability Officers, iar cealaltă oferind informații pentru specialiștii tehnici.

„Programul urmărește dezvoltarea unor competențe esențiale în procesul de tranziție – atât la nivel personal, cât și la nivel de comunitate – pe subiecte multiple: de la crearea și mobilizarea echipelor spre practici durabile, până la înțelegerea și aplicarea instrumentelor financiare și tehnologice necesare schimbării. Prin urmare, credem că acest program va îmbunătăți modul în care sunt integrate principiile sustenabilității în activitatea de zi cu zi a participanților la program si va genera o schimbare pozitivă”, a afirmat Roxana Barbato, Director ESG și Sustenabilitate, Raiffeisen Bank România, partener principal EFdeN.

Partenerii EFdeN în realizarea European Institute of Sustainability sunt Raiffeisen Bank România, în calitate de partener principal, și parteneri din sectorul energetic.