Euronews.green scrie că în prezent, există o barieră împotriva inundațiilor montată la ieșirea spre Marea Adriatică a Veneției, însă aceasta nu va putea ajuta orașul în ce privește problema scufundării și va ceda atunci când nivelul mării va crește considerabil. Experții din cadrul INGV au descoperit faptul că nivelul mareei din laguna venețiană crește cu circa jumătate de centimetru pe an.
Combinând aceste descoperiri cu imaginile din satelit înregistrate între 2008 și 2023, cercetătorii au reușit să determine faptul că unele părți din Veneția vor fi complet sub ape până în 2150.
Cel mai popular obiectiv turistic din Veneția, Piața San Marco, s-ar putea afla la 70 de centimetri sub ape în unele părți, în vreme ce partea vestică a orașului va fi prima care va suferi consecințele schimbărilor climatice. Aceasta deja se confruntă cu problema inundațiilor, fiind afectată de acestea deja de 58 de ori între 2019 și 2023.
Marco Anzidei, cercetător în cadrul INGV, a declarat că „o creștere a nivelului mării, accelerată la nivel local de tasarea terenului, va duce la eroziunea severă a coastei, retragerea plajelor și inundații marine cu impacte de mediu și socioeconomice semnificative pentru populație.”
Experții din cadrul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice au declarat în 2021 că până la începutul secolului viitor, nivelul apelor ar putea crește în Veneția cu 28-55 de centimetri în cel mai optimist scenariu, respectiv cu 63-101 centimetri în cel mai pesimist scenariu climatic.
Comentezi?