Acest nou efort de cercetare este concentrat pe krill-ul antarctic, un crustaceu de doar câțiva centimetri lungime, dar care reprezintă una dintre cele mai abundente și esențiale animale de pe planetă. Fauna marină (inclusiv balene, pinguini, foci sau chiar păsări marine) se hrănește cu aceste creaturi de mici dimensiuni.
Cu toate acestea, conform BBC, oamenii de știință preocupați de conservare avertizează că fenomene precum pescuitul intensiv sau schimbările climatice ar putea avea un impact negativ asupra populației de krill, motiv pentru care este nevoie de noi metode de monitorizare.
„Krill-ul antarctic este supereroul Oceanului de Sud,” a declarat Rod Downie, consilier principal pentru regiunile polare în cadrul organizației WWF-UK.
Numărul de krill, estimat după culoarea apei
Datorită dorinței de monitorizare, cercetătorii de la Universitatea Strathclyde, WWF și British Antarctic Survey (BAS) dezvoltă o nouă metodă prin care sateliții vor putea estima numărul de krill din apele din jurul Antarcticii.
Procesul constă în diferențele subtile ale cantității de lumină absorbită de apa oceanică și este un fenomen influențat de numărul de krill prezenți în apă.
Dr. Cait McCarry, de la Universitatea Strathclyde, s-a întors recent dintr-o expediție în Antarctica, unde a colectat krill pentru a măsura acest efect.
”Începem cu apă de mare, apoi adăugăm un krill și măsurăm câtă lumină este absorbită”, a explicat ea. ”Apoi adăugăm alt krill și facem o nouă măsurătoare.”
Această analiză le va permite cercetătorilor să folosească imagini din satelit pentru a monitoriza populația de krill din spațiu.
Ce este un krill și cum ajută planeta
Krill-ul reprezintă hrana pentru unele dintre cele mai mari animale de pe planetă, precum balenele uriașe, care migrează mii de kilometri până în Antarctica pentru a se hrăni cu aceste creaturi minuscule.
Krill-ul este un factor esențial al unui ocean sănătos și face parte dintr-un ciclu benefic, unde balenele mănâncă krill, krill-ul consumă plante microscopice care trăiesc în gheața marină, iar aceste plante absorb carbonul care încălzește planeta în timpul creșterii lor.
Când balenele elimină excremente, ele fertilizează plantele marine care contribuie la răcirea planetei.
Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile oceanice cresc din cauza încălzirii globale, oamenii de știință avertizează că acest ciclu ar putea fi perturbat, iar krill-ul ar putea deveni o specie vulnerabilă.
Comentezi?