Cifra reprezintă un record din punct de vedere al cantității de resurse folosite pentru ca omenirea să supraviețuiască și, din păcate, doar 9% dintre acestea sunt reutilizate. Mai mult decât atât, 30% din resurse sunt risipite și ajung deșeuri.

Având în vedere evoluția lucrurilor din ultimii ani cu privire la extracția, distribuirea, consumul și risipirea resurselor naturale, se estimează că, în 2050, cantitatea necesară de resurse se va dubla dacă nu se schimbă ceva. Va fi nevoie de două ori mai multe resurse naturale ca să alimentăm economia globală.

Capitalul natural, definit ca totalitatea resurselor Pământului, ce include aerul, apa, mineralele, solul și organismele vii, va fi insuficient și nu va mai putea susține această nevoie în 2050.

Deși tehnologia a rezolvat până în prezent multe probleme de natură economică și continuă să o facă, aceasta nu are puterea necesară de a produce schimbarea de care este nevoie pentru a mitiga riscurile legate de mediu și a rezolva problema rarității resurselor. Este nevoie de o nouă abordare, iar singura alternativă viabilă o reprezintă economia circulară.

Economia liniară

Actuala economie globală, a cărui model își are originea în perioada ce a urmat Revoluției Industriale, are la bază următoarele etape succesive: extracție, producție, distribuție, utilizare (consum), eliminare.

Toate provocările pe care economia liniară le ridică în prezent reprezintă însă și oportunități pe care guvernele, antreprenorii și companiile le pot fructifica.

Participă la o conversație privind soluțiile viitorului la la Climate Change Summit, eveniment care re loc la București pe 4 și 5 octombrie.

Tranziția de la un model liniar la unul circular presupune rezolvarea a numeroase probleme care vor apărea odată ce din ce în ce mai multe proiecte de design circular vor fi implementate.

Economia circulară – soluție pentru actuala criză a economiei globale

Când vorbim despre economia circulară, termenii în jurul cărora gravitează toate celelalte concepte și idei sunt reutilizarea, refolosirea, repararea, reciclarea și redistribuirea (sharing).

Specialiștii care proiectează produse circulare, indiferent dacă acestea sunt cămăși, telefoane, clădiri sau alte obiecte de consum sau structuri, trebuie să țină cont de ce se va întâmpla cu acesta după ce nu va mai fi de folos consumatorului.

În orice demers de a crea un produs, o clădire sau o un mijloc de transport circular, compania, guvernul sau orice alt actor economic trebuie să țină cont cum va afecta acesta sistemul din jurul lui: locuința unei persoane, spațiul verde din jurul unei clădiri nou construite sau oceanul pe care o nouă ambarcatiune îl va naviga.

Aflați mai multe informații despre principiile economiei circulare aici.