Pentru că cei mai mulți dintre noi ne gândim să ne actualizăm dispozitivele mobile, am analizat modul în care Samsung aduce elemente sustenabile în cele mai noi dispozitive de pe piață, dar și acțiunile sud-coreenilor pentru a reduce impactul tehnologiei asupra mediului.
Ce vei afla din acest material:
- Cele mai noi smartphone-uri și dispozitive wearable ale Samsung încorporează materiale reciclate: plastic, aluminiu, aur, cobalt.
- Noile dispozitive vor oferi 7 generații de actualizări ale sistemului de operare și 7 ani de actualizări de securitate.
- În 2023, Samsung a extins programele de reciclare a deșeurilor electronice în peste 70 de țări.
Din cifra totală a dispozitivelor mobile active la nivel global, peste 7 miliarde sunt smartphone-uri. Iar numărul lor va crește, pentru că suntem mereu tentați să ne luăm cel mai recent model ieșit pe piață, mai ales pe măsură ce producătorii vin cu noi feature-uri cu inteligență artificială, și să aruncăm vechile telefoane, chiar dacă suntem adepții unor acțiuni care să ne ajute să fim mai prietenoși cu mediul.
De exemplu, mergem cu sticlele de plastic la centrele de reciclare, mergem mai des pe jos sau cu mijloacele de transport în comun, cumpărăm mâncare în cantități mai mici și refolosim ceea ce ne rămâne. Dar parcă în momentul în care vedem reclama unui nou telefon care s-a lansat pe piață, cu o cameră mai bună, cu un design mai altfel, simțim că trebuie să devenim proprietarii lui chiar dacă avem un telefon perfect funcțional în buzunar.
Tehnologie pentru dispozitive mai durabile
Producătorii de smartphone-uri au început să vină cu o serie de soluții ce ne permit să ne folosim de dispozitivele noastre mobile mai mult timp.
Samsung, de exemplu, a anunțat odată cu lansarea dispozitivelor din seria Galaxy Z Fold6 și Flip6 că noile modele sunt prevăzute să suporte șapte generații de actualizări ale sistemului de operare și șapte ani de actualizări de securitate. Așadar, aceste modele au fost concepute din start cu gândul la o durată mai mare de folosire, fără ca experiența să se schimbe și fără ca datele utilizatorilor să fie expuse unor riscuri de securitate.
Începând cu anul 2026, pentru a putea fi comercializat și folosit în Uniunea Europeană, orice produs trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică, adică să fie proiectat și asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu ușurință.
Conform Biroului European de Mediu, dacă durata de viață medie a unui dispozitiv s-ar extinde de la 2 ani la 3 ani, atunci anual ar putea fi salvată cantitatea de emisii generată de 2 milioane de mașini.
Și asta pentru că, pe lângă producerea în sine a dispozitivului, întregul lanț logistic pune presiune asupra planetei.
Ambalaje din hârtie reciclată
Producătorul sud-coreean de smartphone-uri și electrocasnice Samsung și-a propus, odată cu cele mai noi dispozitive pe care le-a adus pe piață, Galaxy Z Flip6 și Galaxy Z Fold6, să reducă cantitatea de deșeuri electronice prin optimizarea ciclurilor de viață ale produselor. Pe lângă prelungirea actualizărilor de care menționam mai sus, gândirea sustenabilă este pusă și-n modul de fabricare a ambalajelor.
Nu este singura preocupare a companiei în zona de circularitate, așa cum aflăm din Raportul de Sustenabilitate pe 2024 al producătorului sud-coreean.
În ceea ce privește ambalajele dispozitivelor, compania și-a propus eliminarea materialelor plastice din ambalajele mobile. Așa că ambalajul noilor dispozitive este fabricat din hârtie reciclată 100%, similar cu dispozitivele din seria Galaxy S24.
De altfel, până la sfârșitul anului 2024, unul dintre obiectivele Samsung este recuperarea a aproape 2.760 de tone metrice de hârtie reciclată cu seria Galaxy S24, echivalentul a 552 de milioane de bucăți de hârtie A4.
Oficialii companiei comentează în cel mai recent Raport de Sustenabilitate pe care l-au dat publicității, că au reușit ca să reducă cantitatea de plastic pentru ambalaje la numai 1,7% din totalul materialelor, această cantitate fiind cu 96,6% mai mică decât cea pe care o foloseau pentru ambalarea smartphone-urilor din gama Galaxy S7, adică în 2016.
În 2020, Samsung anunța că ambalajele televizoarelor din gamele The Serif, The Frame, și Sero, puteau fi transformate foarte ușor în căsuțe pentru animalele de companie. Cutiile erau fabricate din carton ondulat ecologic și conțineau un set de instrucțiuni pentru utilizatori ca aceștia să le poată converti în căsuțe pentru pisici sau căței. În orice caz, puteai evita să le arunci la gunoi, acțiunea cu care ne obișnuisem cu toții când venea vorba de electrocasnice mari.
De la plase de pescuit aruncate la componente pentru telefoane noi
Am menționat ambalajele, acum e vremea să ne ocupăm chiar de dispozitive și de modul în care au fost gândite și create, tot cu accent pe durabilitate.
Cele mai subțiri și mai ușoare dispozitive pliabile (Galaxy Z Flip6 și Galaxy Z Fold6) de la Samsung oferă o experiență gândită pentru termen lung. De exemplu, structura balamalei cu două șine este susținută de o margine de pliere consolidată, distribuind mai bine șocul impactului extern. În același timp, straturile întărite de pe ecranul principal ajută la îmbunătățirea pliului, menținând în același timp rezistența.
Totodată, la fel ca și dispozitivele din seria Galaxy S24, compania a încorporat materiale reciclate în toate produsele mobile noi. Astfel, noile Galaxy Z Flip6 și Galaxy Z Fold6 utilizează o varietate de minerale reciclate, inclusiv sticlă reciclată, aluminiu, materiale plastice, cobalt și elemente rare în și mai multe componente față de versiunile anterioare. Pentru prima dată, Galaxy Z Fold6 și Flip6 au componente care încorporează aur și cupru reciclat.
De altfel, unul dintre primii pași importanți a fost făcut în 2022, când Samsung a încorporat plase de pescuit reciclate, cunoscute și sub numele de plase fantomă, în seria Galaxy S22. Ulterior, materialul a fost implementat și în seria Galaxy Z Fold și Z Flip, ajunsă la vremea respectivă la ce-a de-a patra generație, dar și în căștile Buds2 Pro și în tableta Galaxy Tab S8.
Materialul plastic reciclat din oceane a fost creat în parteneriat cu organizații globale care au colectat plase de pescuit aruncate sau abandonate în apropierea oceanelor.
Proprietățile plaselor au fost separate, curățate și extrudate înainte de a le optimiza în pelete de poliamidă reciclate de înaltă performanță. În mod similar, policarbonatul reciclat și materialele PET provin din butoaie de apă aruncate și sticle PET care au fost măcinate, filtrate și topite cu alți aditivi.
Materialele reciclate pot fi găsite acum în toate dispozitivele mobile Galaxy, inclusiv smartphone-uri, tablete și wearables. În același timp, compania a extins varietatea și tipurile de astfel de materiale utilizate, de la plastice, la metale și sticlă.
Recuperare și din metale
Totodată, în premieră în acest an, componentele telefoanelor din seria Galaxy au fost produse utilizând cobalt reciclat, metale rare și oțel. De asemenea, bateria din Galaxy S24 Ultra conține minimum 50% cobalt reciclat, iar în difuzoare au fost utilizate 100% metale rare reciclate și minimum 40% oțel reciclat.
Când vine vorba de metal reciclat, seria Galaxy S24 încorporează aluminiu reciclat, care provine din deșeuri metalice generate în timpul fabricației. Resturile de aluminiu sunt retopite, filtrate pentru impurități și apoi reciclate pentru a face componente în cadrul procesului de dezvoltare a produselor Samsung.
Cu seria Galaxy S24, obiectivul Samsung până la sfârșitul anului 2024 este să recupereze aproximativ 110 tone metrice de aluminiu reciclat, echivalentul a 9 milioane de doze de aluminiu.
Și, în același timp, când vorbim despre eforturile de a oferi o nouă viață deșeurilor din plastic, în cazul seriei Galaxy S24, obiectivul brandului este ca, până la sfârșitul anului 2024, să ajute la recuperarea a aproape 100 de tone metrice de plastic reciclat, echivalentul a 10 milioane de sticle goale de plastic.
Potrivit Raportului de Sustenabilitate al companiei pe 2024, planul Samsung este ca până în 2030 să ajungă la crearea unui sistem de reciclare al mineralelor extrase din toate bateriile vechi colectate direct de companie.
În plus, Samsung își propune să extinsă sistemul de colectare e-waste în aproximativ 180 de țări până în anul 2030 și să ajungă să colecteze 10 milioane de tone de deșeuri electronice în următorii 6 ani și 25 de milioane de tone până în 2050.
Din 2009 până în 2023, de exemplu, Samsung a recuperat peste 6,2 milioane de tone de e-waste. În acest moment, compania are operaționale diverse programe menite reciclării, și strânge tot felul de deșeuri electronice, indiferent de brandul care le-a produs, în peste 70 de țări din întreaga lume.
Raportul de Sustenabilitate Samsung pentru 2024
În Raportul de Sustenabilitate 2024, compania detaliază strategiile și realizările în domeniul mediului, social și guvernanță (ESG).
Iată pe scurt câteva alte realizări importante:
- Mai puține deșeuri la groapa de gunoi: în 2023 divizia DX a primit certificare Platinum pentru Zero Waste – to – Landfill (deșeurile care anterior erau trimise la groapa de gunoi sau incinerate sunt recondiționate în materie primă pentru ciment sau pentru combustibil) pentru 14 unități de producție. Planul este de a primi certificarea Platinum pentru toate unitățile de producție până în 2025.
- Maximizarea circularității resurselor: În 2023, Samsung a încorporat rășini reciclate în 25% din componentele de plastic și a extins programele de reciclare a deșeurilor electronice în peste 70 de țări.
- Reducerea emisiilor de carbon: Samsung și-a propus să atingă emisii nete zero Scope 1 și 2 până în 2050, cu DX Division (Device eXperience Division – din care fac parte divizia de consumer, adică televizoarele, monitoarele, frigiderele, aerele condiționate produse sub brandul Samsung, și divizia de IT & Mobile) vizând anul 2030.
- Gestionarea mai bună a apei: Samsung a obținut certificarea Platinum de la Alliance for Water Stewardship (AWS) pentru facilitățile din Coreea și China, demonstrând excelența în managementul apei.
- Angajamente sociale: Compania a implementat politici pentru îmbunătățirea drepturilor angajaților și creșterea numărului de femei în poziții de conducere, precum și crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități prin inițiativa Stellar Forest.
Pe larg despre strategiile Samsung în domeniul responsabilității puteți afla din Raportul de Sustenabilitate pe 2024.
Așadar, cum se împacă tehnologia cu un stil de viață sustenabil? Prin faptul că dispozitivele mobile și electronice ne oferă prin intermediul unor noi funcții inteligente întrebuințări alternative si prin încorporarea materialelor reciclate în noi produse.
Și așa cum fiecare acțiune pe care o facem are un rezultat și modul în care ne alegem dispozitivele mobile luând în calcul standardele de sustenabilitate poate scădea amprenta personală de carbon.
Comentezi?