Potrivit Euronews.green, instalarea panourilor fotovoltaice în state precum Polonia sau Ungaria le-ar putea furniza acestora până la 68% din energia de care acestea au nevoie. Un studiu realizat de think tank-ul Ember spune că, dacă 9% din terenurile agricole din regiunea Europei Centrale ar fi convertite pentru a produce și energie regenerabilă, industria alimentară ar putea fi alimentată doar cu energie fără emisii.

Dar cum pot contribui panourile solare la siguranța alimentară? Există anumite tipuri de fructe care au nevoie mai degrabă de umbră pentru a crește, decât de soare, astfel că aceste culturi pot crește mai bine sub panourile fotovoltaice. Producția acestor culturi poate crește cu 16% în vreme ce panourile pot genera cu 63% mai multă energie regenerabilă decât instalațiile tradiționale.

Dr Paweł Czyżak, analist de date și unul dintre autorii raportului, a declarat că „siguranța alimentară și energetică sunt extrem de importante pentru Europa, care se confruntă în prezent cu situații de risc. Combinarea terenurilor agricole cu producția de energie verde îi poate ajuta pe fermieri să aibă afaceri profitabile și stabile.”

Fermierii din Franța, Germania, Italia și Olanda au dezvoltat deja 200 de astfel de proiecte agro-fotovoltaice, pentru că în aceste țări, ele nu anulează anumite beneficii, cum ar fi subvențiile guvernamentale.

Marion Picot, secretar general al Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA), a declarat că „fotovoltaicele pot produce fluxuri financiare suplimentare, cât timp acestea nu compromit valoarea socială, de mediu și economică a terenurilor agricole, iar prioritatea o au instalațiile pentru acoperiș sau combinarea eficientă a terenurilor pentru culturi sau cele folosite pentru creșterea animalelor.”