Potrivit The Recursive, unul dintre cele mai valoroase proiecte de pe piața NFT-urilor a fost realizat de un artist cunoscut drept Beeple și a fost vândut pentru 69 de milioane de dolari.

NFT-urile sunt, în esență, active digitale ale căror coduri sunt unice, iar achiziționarea lor se poate face folosing criptomonede prin intermediul blockchain-ului.

Fiind non-fungibile, aceste active digitale nu pot fi duplicate sau schimbate și pot fi, printre altele, desene, melodii sau videoclipuri.

Arta digitală a existat de la apariția internetului, însă vânzarea formelor de artă a presupus comercializarea mai multor copii la prețuri mici pentru obținerea profitului.

Token-urile permit atestarea autenticității unei forme de artă digitală, care poate fi cumpărată de la autor pentru o anumită sumă de bani în criptomonede de pe blockchain, iar mai apoi cumpărătorul are drepturi de management asupra formei respective de artă, în schimbul recunoașterii autorului original.

Mai mult, sistemul decentralizat al blockchain-ului permite vânzarea mai ușoară a formelor de artă de către creatori, fără ca aceștia să fie marginalizați în baza statutului, a genului sau a rasei.

Impactul asupra mediului este, totuși, destul de mare, întrucât pentru a verifica autenticitatea unui NFT și pentru a menține evidența tranzacțiilor este necesară o putere de procesare foarte mare, adică un consum de energie electrică ridicat.

Estimările arată că modelul Bitcoin, de exemplu, a utilizat anual 131 de terawatti-ora, echivalentul unor țări de dimensiune redusă. De asemenea, pentru o singură tranzacție prin Ethereum se consumă mai multă energie electrică decât utilizează o gospodărie americană pe opt zile.

Nu putem învinui nici artiștii, nici colecționarii care aleg ca punct de vânzare-cumpărare blockchain-ul, însă creșterea rapidă a cererii de NFT-uri înseamnă un impact important asupra consumului de energie electrică, ceea ce la rândul său înseamnă un număr tot mai ridicat de emisii în industria energiei electrice.

Mai multe informații găsiți pe The Recursive.