Principalele investiții și reforme necesare pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune și subliniază importanța unei acțiuni coordonate a tuturor actorilor relevanți, printre care se numără UE, statele membre și sectorul privat.

O economie verde, digitală și rezilientă

Tranziția verde reprezintă o oportunitate de a înscrie Europa pe o nouă traiectorie de creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Pe lângă combaterea schimbărilor climatice, tranziția verde va contribui la reducerea facturilor la energie și a dependenței de importurile de combustibili fosili, îmbunătățind astfel securitatea energetică și a resurselor în Uniune.

Pentru a realiza obiectivele Pactului verde european, UE trebuie să majoreze investițiile anuale cu aproximativ 520 de miliarde euro pe an în următorul deceniu, comparativ cu cel precedent.

Din aceste investiții suplimentare, 390 de miliarde euro pe an este suma care ar corespunde decarbonizării economiei, în special în sectorul energetic, iar 130 de miliarde euro pe an - celorlalte obiective de mediu.

Pentru ca tranziția verde să reușească, ea trebuie să pună oamenii pe primul plan și să aibă grijă de cei care vor fi cei mai afectați. În acest scop, Comisia a plasat echitatea în centrul politicilor sale pe care le-a adoptat pentru a pune în practică Pactul verde european, inclusiv pachetul „Pregătiți pentru 55”.

Pentru a promova tranziția digitală, o estimare din 2020 arată că vor fi necesare investiții suplimentare de aproximativ 125 de miliarde de euro pe an. O transformare digitală echitabilă are potențialul de a spori inovarea și productivitatea economiei UE, oferindu-le cetățenilor și întreprinderilor noi oportunități.

Tranziția digitală va contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor verzi, prin crearea de sinergii în multe domenii ale unei economii circulare inteligente.

O transformare economică echitabilă și favorabilă incluziunii

Transformarea economiei europene se va realiza cu succes numai dacă va fi echitabilă și favorabilă incluziunii și dacă fiecare cetățean va putea beneficia de avantajele oferite de dubla tranziție verde și digitală.

”Efectele pe care digitalizarea și decarbonizarea le vor avea asupra nivelului de bunăstare pot fi resimțite inegal în absența unor măsuri de însoțire. Realocarea forței de muncă în interiorul sectoarelor și între acestea va necesita reforme și investiții pe scară largă în recalificare și perfecționare. Va fi necesar un răspuns politic ferm la toate nivelurile pentru a aborda în mod eficace provocările sociale și de coeziune care ne așteaptă”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.