Ce sunt tornadele și cum se formează

Unii experți sunt de părere că tornadele sunt cele mai periculoase furtuni, definite drept coloane de aer cu rotație violentă, care se extind de la pământ până la norii unei furtuni de fulgere. Ele pot avea un diametru mai mic (cum sunt cele din Europa) sau mai mare (cum sunt cele care se formează în SUA sau Canada - de exemplu, în Statele Unite, zona de centru a țării este denumită ”Aleea Tornadelor”, câteva state americane aflându-se într-o zonă foarte propice pentru formarea de tornade) și este destul de dificil, dacă nu imposibil, să le detectăm din timp, dacă praful sau diverse resturi nu sunt adunate în curenți.

Tornadele au loc în general pe tot globul, deși în SUA și Canada ele provoacă cele mai mari stricăciuni. Fiecare continent are parte de tornade măcar o dată pe an, deci le putem întâlni în America de Sud, Europa, Africa, Asia, Oceania și evident, în America de Nord. Dincolo de SUA, Bangladesh și Argentina par să fie cei mai mari magneți de tornade din lume.

Ca să ne facem o idee, Argentina este lovită anual de 7 tornade, Noua Zeelandă de aproximativ 20, dar în SUA, aproximativ 1.200 de astfel de fenomene apar anual, iar istoria lor înregistrată datează din 1950.

Pentru că sunt fenomene extreme foarte periculoase și puternice, cercetătorii nu prea au șansa de a studia tornadele și modul în care acestea se formează, deci și cunoștințele noastre despre ele se limitează la date meteorologice și studiul furtunilor.

O tornadă se formează atunci când anumite condiții sunt întrunite în timpul unei furtuni care se rotește, în care aerul trebuie să circule într-un anumit mod. Curenții de aer care circulă în direcții diferite, la viteze și altitudini diferite, cauzează mișcarea circulară a aerului.

Totuși, nu toate furtunile în care aerul se mișcă circular duc la formarea de tornade, pentru că este important ca și aerul de la sol să se învârtă. Asta se întâmplă în general când cantități mari de aer cald se ridică rapid, iar cel rece coboară, destabilizând atmosfera de la sol.

De aceea tornadele au loc în general atunci când trecem din sezonul rece la cel cald, adică între lunile martie și iunie.

Cele mai periculoase tornade din istorie

Ca să ne facem o idee despre cât de periculoase sunt tornadele, unele dintre cele mai incredibile imagini pe care le vei găsi pe internet arată paie de plastic care au străpuns acoperișuri de aluminiu sau crengi care s-au înfipt în asfalt. Asta ca să menționăm doar daunele care pot fi descrise într-un articol de presă.

Una dintre cele mai devastatoare tornade din istorie (despre care știm) a avut loc acum aproape un secol; cunoscută drept tornada Tri-State, acest eveniment a luat 695 de vieți și a traversat statele Indiana, Missouri și Illinois. Tornada, care a distrus mai multe orașe și ferme, a parcurs o distanță de 352 de kilometri, cea mai lungă distanță parcursă de o singură astfel de furtună. Viteza vântului, măsurată la vremea respectivă la 483 km/h, ar putea să o plaseze în categoria F5, cea mai devastatoare.

Majoritatea tornadelor care au provocat pagube însemnate au avut loc în SUA, însă există și câteva excepții, cum ar fi cea care a lovit Malta în 1550. Chiar dacă asta a fost acum mult timp, a fost atât de devastatoare și de neașteptată, încât a rămas consemnată în istorie. Tornada respectivă, care a lovit capitala Valetta, a curmat viețile a 600 de oameni.

Și orașul Utrecht din Olanda a fost lovit de o tornadă puternică în 1674, care a distrus majoritatea clădirilor și acoperișurile acestora, cu excepția Turnului Dom, care a rămas în picioare până în prezent. Nu se cunosc prea multe detalii despre acest fenomen, însă date fiind distrugerile materiale provocate de această tornadă, ne putem imagina că a fost vorba și de multe victime.

Cum și unde să ne adăpostim de tornade

Vestea bună este că, de-a lungul anilor, am dezvoltat moduri ingenioase prin care să ne adăpostim de tornade, iar în cazul în care trăiești într-o zonă frecventate de astfel de fenomene, șansele sunt să ai mai multe mecanisme de apărare decât cineva care trăiește în Europa de Est, de exemplu.

Dacă ești într-o casă, cea mai bună soluție este să te adăpostești în subsol, dar dacă acest lucru nu este posibil, o încăpere mică, precum baia sau un spațiu de depozitare, este cea mai bună soluție. Orice ai face, stai departe de ferestre, iar pentru a-ți mări șansele, adăpostește-te sub o masă sau sub un birou.

Evită să te adăpostești la un nivel superior parterului și în niciun caz nu folosi liftul, pentru că în timpul tornadelor, curentul este întrerupt, de cele mai multe ori. Dacă ești prins într-o clădire cu acoperiș lat, cum este o biserică sau o sală de sport, și nu poți pleca, adăpostește-te sub ceva solid, cum ar fi o masă sau un birou, pentru că este posibil ca tavanul să pice.

În general, dacă te uiți la o tornadă care pare că nu se mișcă, asta e pentru că ea se îndreaptă chiar spre tine. De asemenea, dacă ești surprins de un astfel de fenomen când conduci, adăpostește-te în cel mai apropiat șanț și ferește-ți capul de resturile care pot zbura, dacă nu ai un adăpost solid în apropiere.