Conform unui raport anual despre starea globală a copiilor publicat de UNICEF, un copil care are 10 ani în 2024 va experimenta de trei ori mai multe inundații, de patru ori mai multe recolte distruse, de cinci ori mai multă secetă și de 36 de ori mai multe valuri de căldură comparativ cu un copil de 10 ani din 1970.
Cele mai mari schimbări vor fi resimțite de copiii din Asia de Sud, Pacific, Orientul mijlociu și Africa centrală, de nord și de vest, spune The Guardian.
1 miliard de copii trăiesc în țări cu risc de dezastre naturale
Raportul subliniază impactul crizei climatice asupra copiilor, dintre care aproximativ 1 miliard trăiesc în țări cu riscuri ridicate de dezastre naturale. Expunerea la condiții normale poate scade rata de abandon școlar cu 5% în Columbia, spre exemplu, iar boli precum malaria sau Lyme sunt sensibile la temperatură și pot afecta în jur de 48 de milioane de oameni.
Criza climatică a provocat nu numai vulnerabilități la boli, dar și la o creștere a populației de țânțari și a transmiterii de virusuri pe care le poartă, printre care malaria, dengue, Zika și West Nile.
Nu numai, temperaturile în creștere pot amplifica impactul poluării aerului, cum ar fi fumul provocat de incendiile forestiere, care au un impact direct asupra sănătății și performanței academice ale copiilor. Expunerea la astfel de particule din aer duc la scăderea rezultatelor academice, după cum s-a observat în locuri precum Brazil, China, India, Italia și Statele Unite.
70% din copii cred că schimbările climatice sunt o urgență globală
Sănătatea mentală a studenților este compromisă de șocul climatic, cum ar fi secentele, uraganele și incendiile forestiere. După uraganul Katrina din Statele Unite, majoritatea elevilor de clasa a noua au arătat simptome de stres post-traumatic (PTSD), iar 11% dintre studenții afectați de incendiile McMurray au avut simptome similare.
Anxietatea climatică este de asemenea în creștere. În 50 de țări, care alcătuiesc peste 56% din populația planetei, aproape 70% dintre copii cred că schimbările climatice sunt o problemă globală care produce stres și anxietate.
Inteligența artificială aduce beneficii și riscuri copiilor
Raportul, care a fost publicat de Ziua Internațională a Copiilor, subliniază cum inteligența artificială va aduce beneficii și riscuri copiilor care deja interacționează cu AI prin jocuri, aplicații și software-uri de învățare. În 2024, 95% dintre oamenii care trăiesc în țări cu venituri mari sunt conectați la internet, față de doar 25% în țările cu venituri reduse.
Într-un sondaj similar de la Salvați Copiii și siguranța lor în mediul online, despre care am scris mai multe aici, 77% dintre copii au afirmat că petrec cel puțin trei ore zilnic pe internet.
Comentezi?