Potrivit ESG Today, UP Catalyst este o companie din Estonia care produce carbon sustenabil provenit din captarea carbonului prin sare topită, fabricat cu ajutorul unei tehnologii proprietare, folosind gaze cu conținut ridicat de CO2 din diverse industrii. Pentru că procesul de producție sustenabilă de carbon este alimentat cu energie regenerabilă, activitatea companiei poate fi considerată carbon-negativă.

Finanțarea de 4 milioane de euro va ajuta compania la construirea unui reactor care poate converti emisiile de CO2 în grafit, o componentă importantă a bateriilor mai durabile și cu o densitate energetică mai mare.

Experții UP Catalyst se așteaptă ca reactorul să proceseze circa 100 de tone de dioxid de carbon anual, rezultând o producție de 27 de tone de material carbon, ceea ce ar putea transforma compania în unul dintre cei mai importanți producători de grafit din lume. În prezent, China produce circa 80% din grafitul pe care îl folosim la nivel global, iar țara asiatică are o capacitate de rafinare a materialului de peste 90%.

Gary Urb, CEO-ul Up Catalyst, a declarat că finanțarea „ne aduce cu un pas mai aproape către obiectivul de a produce suficient grafit cât pentru 4 milioane de baterii pentru mașini până în 2030. Rezerva de carbon poate acoperi circa 20% din necesarul anual al Europei de carbon pentru mașini electrice.”