Potrivit Reuters, oamenii de știință conduși de 5 Gyres Institute, o organizație americană ce militează pentru reducerea poluării cu mase plastice, au declarat că aproximativ 171 de trilioane de particule de plastic au ajuns în oceanele planetei până în anul 2019. Ei estimează că această cantitate ar putea crește de 2.6 ori până în 2040, dacă guvernele lumii nu implementează politici eficiente pentru a preveni acest lucru.

Marcus Eriksen, co-fondatorul 5 Gyres Group, a declarat că „am descoperit o tendință alarmantă de creștere a microplasticelor în oceane de la începutul acestui mileniu.”

„Avem nevoie de un tratat bine pus la punct de către ONU privind poluarea cu mase plastice pentru a opri această problemă de la sursă”, a explicat acesta.

Descompunerea deșeurilor din plastic în mări și oceane este deosebit de periculoasă, deoarece peștii se pot hrăni cu acestea fără să își dea seama, iar noi la rândul nostru am putea înghiți aceste materiale toxice prin peștii pe care îi mâncăm.

Experții de la Greenpeace au avertizat și ei cu privire la faptul că producția de mase plastice nu se oprește, iar aceștia sunt de părere că producția de plastic se va dubla în următorii 10-15 ani, urmând ca apoi să se tripleze până la jumătatea secolului.