Potrivit Sifted, Rusia și Belarus asigură aproximativ 25% din cantitatea totală de fertilizanți a Europei, iar decizia reprezentanților de la Kremlin de a opri temporar exporturile de fertilizanți, oficialii europeni se tem că producția de alimente va scădea, iar prețurile vor crește alarmant de mult.

Gustaf Forsberg, CEO și fondator al startup-ului specializat în fertilizanți NitroCapt, a spus că „Europa trebuie să găsească un mod de a rezista și de a își reduce dependența de Rusia; în situația de față, este evident cât de importantă este capacitatea de autosuficiență.”

Fertilizanții sunt compuși din trei elemente, Azot, Fosfor și Potasiu, în funcție de cultura pentru care sunt folosiți, iar primul element necesită o cantitate mare de gaze și petrol pentru a fi obținut.

Mai multe startup-uri au încercat în ultimii ani să rezolve problema fertilizanților.

Îmbunătățirea îngrășământului animal

Startup-ul norvegian N2 Applied a dezvoltat un nou tip de fertilizant în ultimii zece ani, iar produsul lor poate fi la fel de bun precum fertilizanții chimici.

Echipa din spatele proiectului a reușit să creeze o mașinărie care extrage oxidul de nitrogen din aer pe care îl pompează apoi în îngrășământul animal.

Prin acest proces, amoniacul și metanul nu pot scăpa din îngrășământ, ceea ce îi îmbunătățește proprietățile și îl face mai puțin mirositor.

Carl Hansen, CEO la N2 Applied a declarat că „în acest caz, fermierii reciclează nutrienții de la fermă și devine independent față de fertilizanții chimici. Și pentru că este un model circular, poți produce alimente cu o amprentă mult redusă asupra mediului înconjurător.”

N2 Applied a oferit mașinăria către nouă ferme din Scandinavia, Olanda și Marea Britanie pentru a aduna suficiente date astfel încât să-și optimizeze producția de fertilizanți și eficiența mașinăriilor.

Echipa speră să dezvolte o mașinărie de ultimă generație, care ar trebui să fie disponibilă mai târziu, anul acesta.

Urina poate fi o soluție unică

Toopi, un startup francez specializat în fertilizanți fondat în 2019, folosește urină pentru a produce propria variantă de fertilizanți.

Michael Roes, fondator al Toopi, a declarat că urina este bogată în NPK (Azot, Fosfor și Potasiu) și alți nutrienți, ceea ce o face o alternativă foarte bună la alți fertilizanți și facilitează și dezvoltarea unor micro-organisme în sol.

„Numai în Franța producem 30 de miliarde de litri de urină și nu o putem folosi pe toată. În schimb, colectăm urina din toalete amplasate în clădiri mari și în locuri precum arene sportive”, a declarat Roes.

Deși compania este la început de drum, a semnat deja o colaborare cu un distribuitor important de fertilizanți pentru următorii trei ani.

Roes a adăugat că „singurul mod prin care putem opri sau reduce utilizarea de fertilizanți minerali, este prin reciclarea urinei. Astfel, nu ai nicio urmă de chimicale.”

Reducerea amprentei de carbon

Metoda tradițională de a produce fertilizanți din azot este responsabilă de 2.5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, dar unele startup-uri încearcă să reducă acest număr.

NitroCapt este un startup suedez care vrea să producă fertilizanți de azot fără emisii de gaze cu efect de seră într-o fabrică din Germania, începând cu anul viitor.

Fertilizantul va fi produs prin fixarea azotului din aer printr-un reactor eficient din punct de vedere energetic patentat de către companie, care va fi operat exclusiv din surse de energie regenerabile.

Gustaf Forsberg, CEO și fondator la NitroCap, a declarat că „scopul nostru este să putem contribui cu o tehnologie care va putea oferi autosuficiență locală de azot, care este cel mai important nutrient în termeni de volum și cost.”

Cinis Fertilizer este o altă companie suedeză care vrea să dezvolte o alternativă prietenoasă cu mediul la fertilizanții tradiționali.

Compania are un parteneriat cu producătorul de baterii Northvolt pentru a utiliza sulfatul de sodiu de la producția de baterii pentru a crea sulfat de potasiu.

Fertilizantul generat ar trebui să aibă o amprentă de carbon cu 75% mai mică decât fertilizanții tradiționali, din moment ce este fabricat cu produși rezultați din alte procese industriale și este obținut la temperaturi joase.

Aceste soluții trebuie să fie disponibile la scară largă cât mai repede, din moment ce problema pe care o prezintă lipsa de fertilizanți în Europa este una mare, întrucât doar în 2020 Uniunea Europeană a importat peste 7 miliarde de tone de fertilizanți.