Potrivit The Brussels Times, poluarea rămâne o problemă importantă în majoritatea orașelor europene importante, iar cu cât sunt mai crescute nivelurile de particule fine din aer, cu atât cresc șansele îmbolnăvirii serioase.

De fapt, studiul care a pus datele la dispoziție susține că „96% din populația urbană a fost expusă la concentrații de particule fine peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății în 2021, de 5 micrograme pe metru cub.”

Cele mai afectate orașe de calitatea slabă a aerului au fost cele din Europa de Est și Italia, unde nivelurile înregistrate de particule fine și benzopiren (nota redacției: produs cancerigen rezultat în urma arderii hidrocarburilor) au fost ridicate.

O secțiune a Pactului Verde European este „Planul de Acțiune pentru Poluare Zero”, prin care Comisia Europeană vrea să reducă numărul de morți legate de particulele fine cu cel puțin 55% în comparație cu numerele din 2005.

Standardele UE legate de poluarea urbană sunt semnificativ mai mici față de cele ale OMS.

Uniunea Europeană susține că mai puțin de 1% din populația urbană din UE este expusă la niveluri ridicate de poluare cu materie fină, în vreme ce numerele de la OMS spun că 96% dintre locuitori sunt expuși la niveluri periculoase de poluare.

Comisia Europeană a inițiat o testare a calității aerului din UE pentru a ajunge mai aproape de standardele OMS.

De exemplu, potrivit standardelor OMS, calitatea aerului din Belgia este considerată ca fiind „moderat nesigură”, cu 13 micrograme pe metru cub, care depășește limita maximă recomandată de 10 micrograme pe metru cub.

Nivelul gazelor cu efect de seră a fost în scădere în 2020 din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, care au dus la mai puține zboruri, mai puține transporturi de marfă și la o producție generală redusă.

Emisiile de dioxid de nitrogen au fost scăzut cu 70% în marile orașe după prima carantină din Aprilie 2020, iar concentrațiile de dioxid de nitrogen au scăzut cu 25% în țări precum Franța, Spania și Italia.

Bolile generate de calitatea slabă a aerului ucid circa 400.000 de vieți anual în Europa, 25.000 dintre acestea fiind înregistrate doar în România.