Sub sloganul ”The Creators of Positive Impact”, Green Sustainability Forum 2024, organizat pe 19 iunie, a fost un eveniment dedicat care ne inspiră să avem un impact pozitiv și să gândim pe termen lung.
Am creat un loc de întâlnire al antreprenorilor, investitorilor, reprezentanților asociațiilor, oamenilor care gândesc soluții și le implementează pentru a dezvolta, pornind de la comunitățile din care fac parte, orașele și și întreaga țară.
Veronica Dogaru este absolventă a Facultății de Litere la Universitatea din București și deține un masterat francofon în comunicare de la aceeași universitate, precum și o diplomă de PR de la Chartered Institute of Public Relations.
Din martie 2022, ocupă funcția de Corporate Communications & CSR Director la Orange România, unde lucrează de peste 25 de ani, contribuind la strategiile de comunicare și participând la evenimente importante, cum ar fi lansările de produse și implicarea socială. Din 2015, este membru al Consiliului de Administrație al Fundației Orange.
Pe scena Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2024, Veronica Dogaru a discutat despre evoluția profesiei de comunicare corporativă și CSR la Orange România. Ea a menționat faptul că, în ultimii doi ani, CSR s-a transformat spre ESG, delimitându-se mai evident zona de comunicare de cea de sustenabilitate.
Deși departamentul Orange din care face Veronica se numește încă CSR, echipa se ocupă de implementarea proiectelor de sustenabilitate, având o echipă mică și un proces accelerat de învățare.
Un program cheie pe care îl promovează este cel de recondiționare a gadgeturilor, parte din platforma lor de economie circulară, care include și reciclarea echipamentelor de rețea.
Urmărește momentul de inspirație susținut de Veronica Dogaru la eveniment sau citește mai jos câteva dintre principalele sale declarații.
- Programul de economie circulară se află sub obiectivul 3 din scopurile ESG și depinde de date colectate de la mulți stakeholderi, ceea ce face calculul impactului dificil.
- Scopul principal este nu doar reducerea impactului organizației, ci contribuirea la o schimbare globală spre o economie cu o amprentă de carbon redusă.
- Veronica subliniază importanța extinderii duratei de utilizare a telefoanelor mobile, care ar putea reduce amprenta de carbon cu 25 kg anual.
- De asemenea, explică că recondiționarea telefoanelor înseamnă prelungirea vieții acestor produse și reducerea impactului asupra mediului.
- Ea recunoaște că este dificil să promovezi o astfel de mentalitate într-o companie mare, dar subliniază rolul crucial al managementului în setarea direcției și susținerea inițiativelor de sustenabilitate.
- Pentru un operator de telecomunicații, promovarea telefoanelor recondiționate poate părea contraintuitivă, dar este esențială pentru sustenabilitate, deși schimbarea mentalității organizaționale este provocatoare.
- CEO-ul Orange România este un susținător al sustenabilității, iar raportarea CSR a impulsionat schimbarea.
- Veronica detaliază și identificarea unei rețele de ambasadori care să contribuie la schimbarea de jos în sus.
- Un punct cheie discutat este dificultatea colectării datelor pentru raportare, în special pentru scopul 3, care implică multă dependență de colaborarea și influența la nivel de grup Orange.
- Veronica menționează colaborarea cu start-up-uri prin programe de susținere a antreprenoriatului și inovației, cum ar fi Orange Fab, și subliniază că următoarea temă pentru proiecte va fi zona de green și sustenabilitate.
- La finalul momentul său de pe scena Green Start-Up Sustainability Forum & Awards, Veronica Dogaru a subliniat importanța implicării angajaților și măsurarea succesului prin crearea unei culturi organizaționale puternice.
- De asemenea, subliniază succesul programului RE, prin care Orange a reușit să colecteze și să repună în folosință 500.000 de telefoane în doi ani și să repare două milioane de telefoane din 2005 până în prezent.
Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2024 a fost un eveniment realizat cu sprijinul Carrefour și Environ. De asemenea, Community Partners au fost La French Tech Bucharest și British Romanian Chamber of Commerce.
Any thoughts?