Social Finance Alliance a organizat în luna septembrie la București un hackathon al finanțării sociale în cadrul căruia peste 15 de organizații au lucrat împreună cu membrii fondatori la dezvoltarea unor instrumente de finanțare inovatoare pentru antreprenorii sociali: 2Tokens, CONDA Crowdinvesting, NESsT România/Polonia, Filantro, Făgăraș Research Institute, FASE - Financing Agency for Social Entrepreneurship, Centrul pentru Legislație Nonprofit, Asociatia pentru Relatii Comunitare, Intuit advisory, Asociația AER, Centrul de Documentare și Informare Publică, Alianța Green4life, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Primăria Comunei Sânpetru, Archnite Technologies, Asociația Grijă pentru Bunici.

În cadrul evenimentului au fost stabilite direcțiile strategice pentru dezvoltarea a cinci instrumente: Fond de impact social, contracte bazate pe rezultate („social impact bonds”), un sistem de garanții cu active pentru artiști („assets backed securities”), organizații descentralizate autonome (DAO) pentru granturi și mecanisme de crowdfunding prin recompense pentru antreprenorii sociali.

Instrumentele sunt sprijinite de toate tipurile de actori din ecosistemul antreprenoriatului social: investitori publici și privați, acceleratoare, organizații suport, antreprenori.

Organizațiile susținătoare, Ashoka România și Fonduri-Structurale.ro, împreună cu BCR Social Finance, BT Microfinantare (BT Mic), Fundația ”Alături de Voi” România și AFIN IFN S.A., au semnat un Memorandum de Înțelegere care prevede pașii următori pentru dezvoltarea instrumentelor și metodele de lucru din cadrul alianței.

Pe lângă membrii fondatori, s-au alăturat alianței Făgăraș Research Institute, Fundația Mihai and Maria Frățilă, Asociația pentru Relații Comunitare, Filantro, întreprinderea socială AER/Rubik Hub, Asociația Centrul pentru legislație nonprofit (CLNR), NeSsT.

”În cadrul Social Finance Alliance facem pași de pionierat în construirea de soluții alternative de finanțare a antreprenorilor sociali din România. Urmare a sprijinului primit în cadrul alianței, vom dezvolta în continuare consolid8 – platformă de crowdfunding prin recompense (deocamdată) pentru antreprenorii sociali din România, dar ne uităm și la alte mecanisme pe care le putem pilota împreună cu autoritățile de la nivel local/național”, menționează Raluca Prelucă, partener fonduri-structurale.ro și consolid8.

”Această inițiativă are potențialul să crească nivelul de colaborare inter-sectorial și să contribuie la impactul colectiv pe care o abordare a unei strategii comune îl poate atinge. Având în vedere stadiul incipient al pieței, actorii trebuie să lucreze împreună pentru a o consolida și pregăti pentru mai multe oportunități de finanțare și suport non-financiar. Studiul la care am lucrat împreună cu 2Tokens și fonduri-structurale.ro, Social Finance Market in Romania, arată nevoia atât de a crește sustenabilitatea organizațiilor ce creează impact social cât și nevoia de a schimba modul în care ecosistemul se raportează la modalitățile de finanțare, percepțiile contradictorii față de impact. Alianța pentru Finanțare Socială creează un cadru prin care putem clădi împreună noi bune practici, noi instrumente pentru finanțarea schimbărilor sistemice, ” subliniază Ana Murray, director Ashoka România.

”Antreprenorii sociali din România au nevoie de o paletă diversificată de instrumente care să-i ajute în dezvoltarea ideilor inovatoare și creșterea competitivității în piață. Alianța creată aduce această diversitate pentru sector la nivel de viziune strategică, urmând apoi să realizăm o serie de pași concreți, ca aceste instrumente să devină funcționale în piață”, a declarat Manuela Iftimoaei, manager proiecte europene, ADV România.

”AFIN IFN S.A. este un instrument de finanțare socială dezvoltat în mare parte de antreprenori sociali pentru sectorul de economie socială. În prezent este în proces de înregistrare la BNR, urmând ca, după finalizarea acestui proces, să primim primele cereri de finanțare de la clienții noștri potențiali. Alianța creată ne permite să fim o voce puternică pentru sector și să creștem potențialul acestui instrument de a multiplica binele în comunitate”, a declarat Felicia Relenschi, director general AFIN IFN S.A.

Social Finance Alliance este o inițiativă care are la bază colaborarea strategică pentru impact colectiv, astfel încât oricine este interesat să poată comunica, co-creea și susține reciproc. Orice organizație interesată să ia parte la activitățile alianței poate contacta inițiatorii la [email protected].

Social Finance Alliance este o inițiativă demarată în 2021 de fonduri-structurale.ro împreună cu Ashoka România, sprijinită de Comisia Europeană, și a vizat abordarea integrată a nevoilor ecosistemului antreprenoriatului social de România: 20 de antreprenori au beneficiat de programul de incubare Bridge for Billions, peste 20 de investitori au participat la un program privind finanțarea cu impact, 20 de organizații suport au beneficiat de un program de creșterea a capacității, iar 15 autorități publice locale din România au beneficiat de un schimb de bune practici cu Primăria Barcelona.