Tehnologia care ne ajută să obținem hidrogen din apă sărată

Deoarece hidrogenul este obținut prin separarea apei în molecule de hidrogen și oxigen, cercetătorii caută noi moduri prin care să utilizeze apa sărată din mări și oceane, însă există o problemă. Până în prezent, apa marină trebuia tratată pentru a putea fi utilizată la producția de hidrogen, însă o nouă tehnologie ar putea permite producția directă a acestui combustibil.

Potrivit Clean Tehnica, cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au reușit să proceseze apa sărată în hidrogen utilizând catalizatori accesibili, precum oxidul de cobalt și oxidul de crom ca strat suplimentar pe suprafața acestuia.

Profesorul Shizhang Qiao, unul dintre cercetătorii principali ai echipei, a declarat că „am separat apa marină în hidrogen și oxiden cu o eficiență de aproape 100% pentru a produce hidrogen verde cu ajutorul catalizatorilor ieftini și disponibili la scară largă.”

Datorită faptului că rezervele de apă dulce sunt destul de limitate și sunt utilizate în multe industrii, apa marină se poate dovedi a fi o alternativă îndestulătoare cu care putem crea hidrogen destul de accesibil.

Electroliza apei sărate este încă într-un stadiu incipient și va mai dura ceva timp până o vom putea procesa la fel de ușor precum apa dulce, deoarece apa marină produce coroziune.

Echipa de experți caută acum moduri prin care să scaleze procesul cu ajutorul unui electrolizor de dimensiuni ridicate, care îi va ajuta să genereze hidrogen pentru pile de combustie și alte întrebuințări.



Citeste si