Programul care ajută la reîmpădurirea ”plămânului planetei”

Brazilia găzduiește circa 60% din pădurea Amazoniană, denumită și ”plămânul plantei”. De ceva ani buni, însă, pădurea Amazoniană nu mai este o oază verde, care să ajute și la curățarea atmosferei, ci chiar din contră. Un program ce se derulează în Brazilia și-a propus să reîmpădurească circa 1,5 milioane de hectare de teren.

La nivelul lui 2021, de exemplu, un studiu citat de The Guardian vorbea despre faptul că, pentru prima dată,  pădurea tropicală amazoniană a ajuns să emită mai mult dioxid de carbon decât poate absorbi. Printre motivele pentru care s-a ajuns la acest dezastru ecologic se numără incendiile extinse de vegetație și defrișările, care au atins niveluri record în 2021. 

Tot în 2021, ONU a dat startul proiectului de restaurare a ecosistemului (Decade on Ecosystem Restauration), care se va desfășura până în 2030. Acest program al ONU oferă acum asociațiilor din toată lumea resursele și cadrul care pot transforma în realitate proiectele de refacere a ecosistemelor, cu implicarea autorităților publice, a companiilor private și altor actori relevanți.

Potrivit World Economic Forum, în Brazilia, de exemplu, un program denumit Conservador da Mantiqueira, și-a propus să ajute la reîmpădurirea a 1,5 milioane de hectare de teren. Programul include 425 de municipalități din state precum Sao Paulo, Rio de Janeiro și Minas Gerais, în zona munților Mantequiera, o suprafață de circa 14,4 milioane de hectare de teren.

Din 2016 și până în prezent, au fost reîmpădurite circa 5.000 de hectare de teren în zonă.

Proiectul Conservador da Mantiqueira este inspirat după un alt proiect început în Brazilia în 2005, în cadrul căruia au fost plantați peste 2 milioane de copaci din specii indigene zonei Minas Gerais.



Citeste si