Orașul din România care se numără printre campionii Europei la sustenabilitate

Neutralitatea climatică pare că a devenit o competiție printre țările și comunitățile europene, iar tot mai multe orașe vor să devină cele mai verzi și mai sustenabile. Astfel, zece orașe europene au fost recent premiate pentru eforturile și planurile prin care vor să fie lideri ai sustenabilității.

Conform Euronews.green, cinci orașe din Spania, dar și altele din Spania, Danemarca, Suedia, Austria și România, au fost premiate cu Label of the EU Mission for Climate-Neutral and Smart Cities.

Valencia, Zaragoza, Manheim și Cluj-Napoca sunt patru dintre cele zece așezări urbane care au primit premii pentru eforturile lor de a deveni cât mai sustenabile până în anul 2030, obiectiv pentru care au și un plan solid.

Oficialii Comisiei Europene au declarat că „acestea vor acționa ca niște hub-uri de inovație și cercetare pentru a le permite și altor orașe europene să le urmeze exemplul până în 2050.”

Stockholm a anunțat recent planurile prin care va interzice mașinile pe motorină și benzină din centrul orașului, începând cu 31 decembrie, 2024.

Valencia, Capitala Verde a Europei pentru anul 2024, a început să folosească anul trecut stâlpii de iluminat stradal pentru încărcarea mașinilor electrice, iar Madrid lucrează la implementarea unei soluții de transport complet net-zero.

Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisisei Europene, a declarat că investitorii vor fi mai ușor de atras în proiectele verzi ale acestor orașe datorită faptului că „planurile sunt bune, realiste și au fost certificate de experții Comisiei Europene.”



Citeste si