Exploatarea minereurilor oceanice poate produce „daune ireversibile”, spun experții

În căutarea de minerale esențiale pentru diverse industrii, unele companii sunt dispuse să caute depozite chiar și pe fundul mărilor și al oceanelor. Totuși, unii experți sunt de părere că minele respective nu trebuie deranjate, deoarece planeta ar putea suferi daune catastrofale.

The Guardian scrie că raportul care analizează acest subiect va fi dat publicității curând de către organizația Fauna & Flora, iar acesta are ca scop descurajarea celor care vor să mineze pe fundul mării pentru elemente precum cobalt sau nichel.

Motivul pentru care companiile miniere vor să apeleze la oceane pentru aceste resurse este că depozitele descoperite pe uscat sunt aproape epuizate. Totuși, experții marini și alți cercetători sugerează că această idee nu este bună, iar deranjarea minelor din oceane ar putea afecta populația de pești și ar distruge ecosistemele marine.

Sophie Benbow, director al departamentului de marină la Fauna & Flora, a declarat că „oceanul joacă un rol critic în funcționarea de bază a planetei, iar protejarea ecosistemelor nu este critică doar pentru biodiversitatea marină, dar pentru toată viața de pe pământ.”

„Pe fundul mării sunt depozite bogate de carbon care pot fi eliberate prin minarea la scară largă și care pot exacerba criza climatică prin care trecem în prezent”, a adăugat ea.

În opinia unor reprezentanți ai industriei exploatarea acestor resurse este necesară pentru expansiunea tehnologiilor de energie curată, cum ar fi bateriile, mașinile electrice și chiar sursele regenerabile de energie.

Nauru, o insulă stat din Oceanul Pacific, ar putea demara exploatarea resurselor miniere din ocean în cursul acestui an, ceea ce înseamnă că în procesul de explorare și extracție al minereurilor, pești și alte ființe marine ar putea fi otrăvite de elementele captive în subteran.



Citeste si