Companii care au programe de CSR ce pot fi un exemplu pentru toată lumea

Majoritatea companiilor sunt implicate în programe de CSR în momentul de față, dar nu toate strategiile sunt egale. Așa că inovația se aplică și în această privință, iar unele companii pot fi numite adevărați campioni ai acestor strategii prin care protejează mediul, angajații sau categoriile defavorizate.

Revista „Fast Company” a publicat o listă a celor mai inovatoare companii când vine vorba de CSR și de protejarea valorilor de responsabilitate corporativă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă aceste companii e să treacă dincolo de programe caritabile și donații simple, implementând strategii inovatoare de CSR. Iată câteva companii din listă care ne-au atras atenția:

Stripe

Stripe e un procesator de plăți care a lansat Stripe Climate, un program care permite oricărei companii care folosește plăți online să susțină tehnologiile de eliminare a amprentei de carbon. Companiile care folosesc Stripe pot redirecționa o parte din venituri către cauze ecologice, iar Stripe nu ia comisioane din aceste tranzacții.

De altfel, la evenimentul COP26 din toamna lui 2021, Stripe a raportat că peste 10.000 de clienți sunt acum parte a programuui Stripe Climate și a identificat 9 proiecte pe care le susține, de la ferme sustenabile, la curățarea oceanelor sau materiale construite din CO2.

Doconomy

E un startup suedez care ajută oamenii să înțeleagă mai bine amprenta lor de carbon și impactul de mediu al acțiunilor lor. A dezvoltat parteneriate prin care pot oferi aceste calcule atât unui consumator final interesat de o viață mai sustenabilă, dar și companiilor.

În 2021, Doconomy a lansat programul 2030 Calculator, o unealtă care simplifică practic calculul amprentei de carbon pentru fabrici și care are o acuratețe foarte mare pentru 11 categorii de produse.

Doconomy plănuiește să lanseze și alte categorii de produse, inclusiv alimentare și băuturi, dar și gadgeturi, în programul său 2030 Calculator.

Lululemon

Lululemon este o companie din Canada care fabrică haine pentru activități sportive. În mai 2021 a creat colecția Earth Dye, prin care înlocuiește vopselurile tradiționale cu unele bazate pe portocale sau sfeclă.

În plus, ca un program suplimentar de CSR și protecție a mediului, Lululemon a făcut parteneriate cu firme care realizează poliester în laborator, prin capturarea emisiilor de carbon. De asemenea, poliesterul acesta poate fi integrat în piele artificială construită în laborator după metode sustenabile.

În plus, firma canadiană a investit în compania de bioinginerie Genomatica prin care vrea să descopere noi metode prin care să fabrice fibre sintetice sustenabile.

Smartwool

Smartwool vrea să fie neutră din punct de vedere al emisiilolr de carbon și 100% circulară până în 2030. Fabrică produse din lână de calitate, iar programul său de CSR este unul foarte simpatic, petnru că ei colectează șosete vechi de la clienți și le refolosesc pentru a crea, de exemplu, paturi pentru câini.

Smartwool a lansat, în colaborare cu alte companii, și ZQRX, un efort de a crea lână sustenabilă prin integrarea fermelor într-un program de agricultură circulară prin care să poată să reducă impactul asupra planetei, dar și să captureze emisiile de carbon de pe 2,4 milioane de acri din Noua Zeelandă. În momentul de față ZQRX are peste 460 de ferme care participă, adică peste 3,7 milioane de acri.

Oxford Properties

Firma de real estate Oxford Properties dezvoltă clădiri net zero în Canada, în orașele Vancouvfer și Toronto.

Dar nu vor să se oprească aici. În 2021 au dezvoltat 260.000 de metri pătrați de acoperișuri solare pentru clădirile lor, adică 26% din promisiunea lor de a avea 1 milion de metri pătrați instalați până în 2025.



Citeste si