Cimentul viitorului va fi creat din... dioxid de carbon „de captură”

Holcim, una dintre cele mai importante companii care produce materiale de construcții, a anunțat un parteneriat cu ENI pentru a transforma dioxidul de carbon din capturile de carbon în ciment verde.

ENI dezvoltă tehnologii pentru a stoca dioxidul de carbon „de captură” în olivină, un mineral care este disponibil pe scară largă. Holcim Innovation Center va studia folosirea olivinei carbonate ca material de bază sustenabil pentru crearea de ciment verde.

Conform datelor de până acum, tehnologia are potențialul de a fi scalabilă și să transforme CO2-ul în baza viitoarelor materiale de construcții sustenabile.

Studiile de mediu arată că producția de ciment la nivel global aduce până la 8% din emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Pentru fiecare tonă de ciment produs se emană 900 de kilograme de dioxid de carbon.

„Lumea are nevoie de tehnologii transformaționale care să accelereze tranziția înspre zero emisii de carbon. Prin stocarea CO2-ului în minerale precum olivina, ne extindem soluțiile pentru ciment verde, ca sustenabilitatea în construcții să fie o realitate”, a declarat Edelio Bermejo, șeful Holcim Innovation Center.

„Inovația și dezvoltarea tehnologiei sunt puncte cheie pentru a avea o tranziție energetică sustenabilă. Tehnologia ne permite să accelerăm drumul spre decarbonizare, prin oferirea de soluții adaptate unor sectoare dificile”, a declarat și Monica Spada, Head of Research & Technoogical Innovation la ENI.

Holcim a investit anul trecut în dezvoltarea și fabricarea de ciment verde în România și Germania. Acesta are momentan cu 40% mai puține emisii de CO2 față de cimentul tradițional, iar gama se numește ECOPact.



Citeste si