Captarea carbonului din oceane, mai eficientă decât cea din aer, spun experții

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au descoperit faptul că ar putea fi mai ușor să extragem dioxidul de carbon din mări și oceane decât din aer. Asta pentru că oceanul absoarbe mai multe astfel de emisii decât atmosfera.

Potrivit MIT News, oceanele captează în jur de 30-40% din carbonul pe care îl eliberăm, iar dezvoltările recente pentru soluții de extragere a gazului arată faptul că există interes în îndepărtarea lui din aceste medii.

Asemeni soluțiilor de captare a carbonului din aer, acestea sunt destul de costisitor de implementat, astfel că nu sunt instalate în fabrici de dimensiuni mari.

Cu toate acestea, o echipă de la MIT susține că a creat sistem accesibil și eficient care poate îndepărta emisiile de carbon din apa sărată.

Dispozitivul cercetătorilor folosește celule electrochimice fără membrană, iar pe lângă îndepărtarea emisiilor din oceane, el poate inversa procesul de acidificare al oceanelor, cel puțin la nivel local.

Acest lucru este important, deoarece acidificarea apei marine poate crea probleme pentru ecosisteme și afectează vietăți precum peștii și coralii.

Profesorul T. Alan Hatton de la MIT a declarat că „putem chiar utiliza carbonul captat de aceste sisteme pentru a îl folosi pe post de bază pentru produsele chimice, însă nu putem folosi toată cantitatea de carbon pe care o extragem.”

În plus, oamenii de știință susțin că aceste sisteme vor putea fi instalate chiar și pe nave, care vor putea purifica apa în timp ce călătoresc, iar astfel își pot compensa o parte din emisii.

Hatton a explicat și faptul că aceste sisteme pot funcționa mai eficient decât cele de captare a carbonului din aer, deoarece concentrația gazului în oceane este de 100 de ori mai mare decât cea din aer.



Citeste si