Aether Diamonds, diamantele făcute din....aer

Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, spunea Marilyn Monroe în filmul din 1953, Domnii preferă blondele.

În ziua de azi nu știm cât de valabilă mai este această afirmație, ținând cont că suntem mai atenți la mediu, iar extragerea diamantelor nu este o activitate tocmai responsabilă, cu oamenii sau cu mediul.

Pentru fiecare carat extras, circa 250 de tone de pământ sunt înlăturate, se folosesc peste 480 de litri de apă, iar mii de litri de apă sunt contaminați de activitatatea de minerit dintr-o zonă, și circa 64 de kg de aer poluat este emis în atmosferă.

Aether, un startup din Statele Unite, și-a propus să reîmprietenească femeile cu diamantele pe care le produce în mod sustenabil, extrăgând dioxidul de carbon din aer.

Compania, fondată în 2018 de către Ryan Shearman, Daniel Wojno și Robert Hagemann, a primit o investiție de tip Series A în valoare de 18 milioane de dolari pentru dezvoltare, iar la începutul lunii februarie 2022, a primit certificarea B Corp, însemnând că tehnologia pe care Aether o folosește la producția diamanteelor este validată ca fiind reevoluționară și cu un impact pozitiv.

Aether a fost prima companie din lume care a folosit carbonul din atmosferă pentru a crea diamante. Pentru fiecare carat, compania extrage din atmosferă 20 de tone metrice de dioxid de carbon.

Potrivit Yanko Design, pentru producția diamantelor în laborator, Aether folosește un procedeu în două părți. Mai întâi, are nevoie de un rector care să extragă dioxidul de carbon din aer. Odată extras, acesta devine  materie primă brută. Mai apoi este plasat într-un al doilea rector în care diamantele sunt ”crescute”. Odată ce noile diamante sunt create, experții companiei se ocupă de tăierea, șlefuirea și transformarea lor în bijuterii.

Foto: Joshua Kissi for Aether



Citeste si