Acordul semnat de 63 de state care ne va ajuta să ne răcorim mai sustenabil

SUA este una dintre cele 63 de țări din lume care sprijină reducerea emisiilor rezultate din utilizarea electrocasnicelor pentru răcire până la jumătatea secolului, conform oficialilor Departamentului de Stat al SUA.

Conform Reuters, Angajamentul pentru Răcire Globală ar putea fi primul efort colectiv al mai multor state de pe glob în vederea reducerii emisiilor provenite din acest sector. Prin acesta se propune o reducere a emisiilor de carbon corelate cu utilizarea aparaturii pentru răcire cu 68% până în 2050, comparativ cu nivelurile din 2022.

Pe măsură ce utilizarea aparatelor de aer condiționat va continua să crească drept rezultat al  temperaturilor extreme generate de schimbările climatice, acest obiectiv s-ar putea dovedi a fi unul dificil. Iar aici se adaugă și frigiderele, congelatoarele și lăzile frigorifice.

Potrivit experților din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), capacitatea de răcire a planetei s-ar putea tripla până în 2050, ceea ce înseamnă că emisiile rezultate din utilizarea acestor aparate ar putea ajunge la 4.4 sau 6.1 miliarde de tone de CO2. Acest lucru ar urma să afecteze și rețeaua energetică, pentru că va fi nevoie de mai mult curent electric pentru alimentarea optimă.

Jürgen Fischer, președintele departamentului de soluții climatice din cadrul companiei specializate în soluții de climatizare Danfoss, a declarat că „oamenii vor cumpăra aparate de aer condiționat foarte ieftine, fabricate în Asia la prețuri foarte mici și le vor folosi pe acelea. Efectul va fi că rețeaua nu va face față și va intra în colaps.”

Acesta sugerează că soluțiile de climatizare individuale în general nu sunt ideale pentru a ne asigura un confort termic optim acasă și este de părere că variantele de climatizare comună vor fi cele. care ne-ar putea ajuta, de fapt.

Canada și Kenya se numără și ele printre cele 63 de state care au aderat la acest acord.



Citeste si