Ce este sustenabilitatea

Dacă ne referim la sustenabilitate în sensul larg al cuvântului, această înseamnă abilitatea de a realiza un proces încontinuu pe o anumită perioadă.

Totuși, dacă ne raportăm la politici și la practicile de business, atunci sustenabilitatea reprezintă abilitatea de a opera și produce fără a consuma resursele planetei, în ideea de a le menține disponibile pentru cât mai mult timp cu putință.

O altă definiție este aceea că „sustenabilitatea înseamnă să ne satisfacem propriile nevoi, fără a compromite abilitatea generațiilor viitoare de a și le satisface pe ale lor.”

De ce trebuie să încorporăm sustenabilitatea în stilul nostru de viață

Sustenabilitatea poate aduce beneficii umanității atât pe termen scurt, cât și lung, deoarece înseamnă că ne putem conserva resursele naturale, care de cele mai multe ori nu sunt sustenabile, iar pe deasupra, dăunează și mediului înconjurător.

Spre exemplu, combustibilii fosili au nevoie de mai mult timp pentru a se regenera decât ne trebuie nouă pentru a le consuma în totalitate, ceea ce înseamnă că ei nu reprezintă o sursă sustenabilă de energie.

Soarele și vântul, pe de altă parte, sunt două resurse regenerabile care sunt disponibile aproape în permanență, în funcție de regiunea la care ne referim, ceea ce înseamnă că le putem utiliza pe o perioadă nedeterminată pentru alimentarea cu energie.

Dacă adăugăm în discuție și energia mareomotrică sau pe cea generată de valuri, avem deja destule resurse prin care am putea deveni independenți din punct de vedere energetic la nivel global.

De asemenea, prin reciclarea anumitor materiale, cum ar fi aluminiul, aurul sau cuprul, putem extinde durata de viață a acestor materiale, care nu pot fi înlocuite cu alternative, așadar reutilizarea sau reîntrebuințarea produselor vechi reprezintă tot o formă de sustenabilitate.

A fi sustenabil merge mână în mână cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care dăunează mediului înconjurător și ne pun în pericol și sănătatea.

Sustenabilitatea și cei trei piloni ai săi

Există trei piloni ai sustenabilității pe care companiile și societatea în general îi pot urma pentru a deveni mai responsabile și pentru a ne ajuta să trăim o viață mai sănătoasă.

Primul se referă la protecția mediului și implică reducerea amprentei de carbon din toate ariile, administrarea mai atentă a resurselor de apă și chiar dezvoltarea de soluții care ne pot permite generarea de noi rezerve de apă potabilă pentru zonele vulnerabile.

De asemenea, dezvoltarea de ambalaje prietenoase cu mediul este o parte a eforturilor de sustenabilitate și implică faptul că acesta se poate degrada mai rapid dacă ajunge în ecosistemele planetei. În același timp, aceste ambalaje trebuie să fie ușor de reciclat și de reintegrat în procesele comerciale.

Dezvoltarea socială este al doilea pilon al sustenabilității și se poate referi la modul în care o companie își tratează angajații, dar și stakeholderii și acționarii.

În ce privește angajații, aceștia se pot bucura de mai multe beneficii, cum ar fi concedii de maternitate și paternitate, oportunități de învățare pentru a dobândi noi cunoștințe și abilități sau chiar a avea un program flexibil.

Acest lucru este considerat sustenabil, deoarece le poate permite angajaților să lucreze mai eficient pentru companie, în vreme ce nivelul de stres al acestora ar fi mai scăzut.

În al treilea rând, dacă este implementată corespunzător, sustenabilitatea poate îmbunătăți și aspectele legate de dezvoltarea economică, atât pentru o companie, cât și pentru o comunitate locală sau chiar pentru o țară.

Ca un concept de bază, sustenabilitatea în economie presupune faptul că o companie trebuie să facă suficienți bani pentru a continua să opereze.

Dacă analizăm mai în profunzime acest subiect, dezvoltarea economică sustenabilă poate presupune implementarea practicilor responsabile care pot aduce beneficii pentru angajați, pentru stakeholderi și pentru mediul înconjurător.

Prin adoptarea practicilor de business sustenabile, liderii își pot ajuta companiile să devină mai echitabile și să atragă noi investitori, deoarece aceștia sunt din ce în ce mai atenți la practicile sustenabile atunci când finanțează companiile.

Organizații care ne ajută să implementăm sustenabilitatea

Experții din cadrul Organizației Națiunilor Unite încearcă să dezvolte încontinuu noi planuri prin care să ajute companiile și societatea să devină mai sustenabile, motiv pentru care au întocmit 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se numără combaterea foametei, asigurarea de apă potabilă și de energie accesibilă și curată.

Organizația speră ca aceste obiective să poată fi atinse înainte de următorul deceniu, lucru care ar trebui să pună bazele unei societăți orientate către natură la nivel global și unor practici mai „verzi” pentru generațiile viitoare.

Ce avantaje are sustenabilitatea

Există mai multe avantaje când vine vorba de implementarea sustenabilității, iar unul dintre acestea este faptul că ne poate permite să trăim independent din anumite puncte de vedere.

Din punct de vedere al industriei energetice, sustenabilitatea poate ajuta o țară care are acces la energia solară sau la cea eoliană să se folosească de aceste resurse pentru a-și satisface nevoile energetice, fără a elibera emisii periculoase în același timp.

Totodată, bunurile realizate sustenabil tind să fie mai durabile și să fie fabricate din materiale reciclate sau care pot fi reciclate mai ușor. De asemenea, în ce privește unele dintre aceste obiecte, dacă ajung în natură, ele se pot descompune mai repede și ar trebui să dăuneze mai puțin decât cele tradiționale, însă este de preferat ca acest lucru să nu se întâmple.

De asemenea, pentru afaceri, sustenabilitatea poate atrage mai mulți investitori și să îi încurajeze să investească mai mulți bani care să te ajute să dezvolți produse și procese inovatoare mai avansate, spre exemplu, lucru care va ajuta imaginea companiei.

În acest sens, implementarea sustenabilității este un mod foarte bun de a-ți crea o reputație pe termen lung, însă odată ce te-ai dedicat sustenabilității, nu îți poți permite să faci compromisuri, sau riști să pierzi beneficiile cu care ea vine la pachet.

Provocări în a fi sustenabili

În ce privește provocările, sustenabilitatea nu are puncte slabe decât în ce privește companiile, mai exact faptul că implementarea ei implică anumite costuri și timp.

Totodată, pentru a fi sustenabilă în continuare, o companie poate fi nevoită să îmbunătățească constant anumite aspecte ale produselor sau proceselor sale, iar acest lucru implică alți bani și timp investite.

În ciuda faptului că există și anumite provocări care trebuie luate în calcul când vine vorba de implementarea soluțiilor sustenabile, adoptarea unui astfel de stil de viață este esențial dacă ne dorim un trai mai sănătos, independență energetică sau chiar salvarea ecosistemelor.

Cu cât reușim să devenim mai sustenabili mai repede, cu atât va fi mai bine pentru noi și pentru planetă, mai ales pe termen lung.