Rezultatele acestuia descriu un ecosistem emergent, în care discriminarea încă e o problemă, în care femeile au parte de tratament diferit, dar care începe să perceapă diversitatea ca pe o valoare și care are și la îndemână instrumentele pentru a crea un mediu mai inclusiv.

StepFWD este primul program dedicat antreprenorilor care fac parte din echipe diverse care își propune să îi ajute pe aceștia să își crească afacerile, oferindu-le suport personalizat nevoilor acestora.

Diversity Report – first diversity map of the Romanian startup ecosystem a apărut din nevoia de a colecta și analiza date despre cum evoluează ecosistemul de startup-uri românești în privința discriminării, despre cum se raportează la ea și despre cât și cum au integrat deja fondatorii conceptul în echipele lor.

Raportul ce conține date privind diversitatea în rândul startup-urilor din România poate fi accesat aici.

“Lucrăm cu startup-uri cu echipe diverse din 2019, dar sincer, nu știam exact cum să analizăm diversitatea, cum să abordăm subiectul într-un mod sustenabil sau ce a însemnat aceasta pentru fondatorii care operează în această parte a lume și ce se poate face pentru a o promova în continuare. Cred că oamenii în general asociază diversitatea doar cu genul datorită contextului lor cultural și nu cred că aceasta include alți markeri de diversitate, cum ar fi vârsta, naționalitatea, tipurile de personalitate, rasa și etnia, dizabilitățile, neurodiversitatea, orientarea sexuală, identitatea de gen și exprimare, educație și venituri sau familie și educație. Sper că rezultatele Raportului privind diversitatea în startup-uri vor contribui la realizarea primilor pași în discutarea, dezbaterea și implementarea soluțiilor pentru diversitate atât cu echipele fondatoare, cât și în cadrul comunității startup-urilor în general”, a precizat Liviu Cadariu, Program Director StepFWD despre demersul lor.

Raportul a fost creat pe baza datelor colectate în urma unui chestionar pe care l-au completat 118 fondatori din 113 startup-uri românești.

Raportul a urmărit să identifice prezența a mai mulți markeri ai diversității în cadrul echipelor respondente, să identifice probleme pe care le au în crearea unui mediu incluziv, cât și soluțiile pe care le propun pentru afacerilor lor sau pentru întregul ecosistem.

Cele mai importante zece rezultate ale raportului:

  1. Startup-urile înființate în ultimii cinci ani prezintă mai mulți markeri de diversitate.
  1. Echipele diverse performează mai bine și strâng mai mulți bani, mai ales cele din seriile A și B+.
  1. 42% dintre femeile care au răspuns chestionarului au menționat că au fost discriminate, comparativ cu 26% dintre bărbați.
  1. Principalul factor de discriminare în cazul femeilor este genul, în timp ce pentru bărbați este naționalitatea.
  1. 45% dintre respondenți au spus că diversitatea din ecosistem ar trebui sporită, 40% au spus că nu sunt încă deciși și doar 15% consideră că nu există loc de îmbunătățire pe această temă.
  1. Aproape o treime dintre startup-uri plănuiesc să ia măsuri pentru a spori diversitatea în cadrul echipei lor.
  1. 6.3 este nota pe o scară de la 1 la 10 pe care respondenții au acordat-o importanței diversității într-un start-up (unde 1 nu este deloc important și 10 este extrem de important).
  1. Tipul de personalitate, vârsta și educația și venitul sunt în topul markerilor de diversitate care contribuie la echipe mai performante.
  1. Soluții pentru startup-uri: proceduri de recrutare imparțiale, cu un accent pe recrutarea mai multor femei.
  1. Soluție pentru ecosistem: mai multe PR. Diversitatea ar putea fi o soluție creșterea oricărui startup, iar fondatorii trebuie să știe asta.

Pe lângă colectarea de informații în premieră pentru ecosistemul românesc, corelarea și analizarea lor pentru a furniza o serie de rezultate, Diversity Report – first diversity map of the Romanian startup ecosystem a mai propus un exercițiu fondatorilor, acela de a propune soluții pentru un ecosistem mai divers, soluții la îndemână lor sau pe care le propun întregului ecosistem.