Este vorba despre Walk15, o aplicație lituaniană pentru smartphone care contorizează pașii, indiferent de locul unde te deplasezi. Fără a se folosi de locația propriu-zisă a telefonului, Walk15 adună datele pe care telefonul tău le monitorizează prin aplicația de sănătate și îți oferă puncte pe care le poți folosi la diferite magazine, oferindu-ți posibilitatea de a te implica în provocări ce te încurajează să mergi cât mai mult.

Pentru a afla mai multe despre cum mersul pe jos poate deveni modul principal de a ne deplasa prin oraș, obținând în același timp beneficii consistente, am vorbit cu Vlada Musvydaite-Vilčiauskė, fondatoare și CEO a aplicației Walk15.

Născută în Ucraina din părinți atleți, mama sa fiind campioană ucraineană la 100 de metri, iar tatăl său, campion lituanian la 800 de metri, Vlada a avut contact cu lumea sportului de la o vârstă fragedă. Pe parcursul vieții, Vlada a încercat peste 150 de sporturi, după care a studiat jurnalismul și a avut o carieră de 10 ani ca prezentator al știrilor sportive.

Acum are o misiune: să ajute oamenii să trăiască o viață mai sănătoasă, încurajându-i să meargă pe jos alături de familie și prieteni.

Primul pas pentru o aplicație axată pe sănătate

Totul a început în 2019, atunci când Vlada a fondat aplicația Walk15 dintr-o nevoie mai veche de a găsi rute potrivite pentru a merge pe jos alături de copiii ei. Pentru a ajuta alți părinți și utilizatori să găsească rute ușor de parcurs pe jos, a creat aplicația Walk15 alături de echipa sa și a început să organizeze provocări de mers pe jos și o competiție în acest sens, despre care ne-a spus că este cel mai mare eveniment în masă din Lituania.

În luna februarie, startup-ul lituanian pentru sănătate a obținut o finanțare de 1 milion de euro, precedată de o altă rundă de 500.00 de euro, care a avut loc cu doar trei luni înainte. Oficialii aplicației Walk15, care însumează peste 640.00 de utilizatori și 1.300 de business-uri și organizații din întreaga lume, au declarat la vremea respectivă că finanțarea va fi folosită pentru expansiunea către Germania, întrucât startup-ul tocmai ce își deschisese primul său birou în Berlin.

Echipa Walk15 implică activ angajații și clienții companiilor, dar și reprezentanții comunităților și ai instituțiilor educaționale, în activități sustenabile de mobilitate în state precum Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Germania și România. Peste 10.000 de provocări au fost create în ultimii patru ani pentru a ajuta utilizatorii să rămână permanent în mișcare.

Vlada Musvydaite-Vilčiauskė, fondatoare și CEO a aplicației Walk15, a declarat la vremea respectivă că „avem o creștere foarte rapidă, evidențiată de localizarea clienților noștri, atenția primită din partea investitorilor străini și a portofoliului de competențe. La nivel global, ne adresăm problemelor legate de lipsa activității fizice și a problemelor pe care aceasta le aduce la nivelul stării de sănătate, dar și a problemelor ce pot apărea la nivelul sistemelor naționale de sănătate.”

În ce privește viziunea sustenabilă a unui oraș verde, Vlada a declarat pentru Green Start-Up că echipa Walk15 a îmbrățișat transportul alternativ pentru navetă, ceea ce întărește misiunea companiei.

„Îmi place foarte mult ideea de sustenabilitate, dar îmi place și mai mult faptul că o mare parte din angajații noștri nu au mașină. Ei vin fie cu bicicleta, fie pe jos.”

Cum funcționează aplicația Walk15

Vlada ne-a explicat că, pentru clienții obișnuiți, aplicația este disponibilă în mod gratuit pe magazinele de aplicații ale celor două mari platforme mobile, iOS și Android.

Companiile care vor să le ofere angajaților o motivație în plus de a face mișcare și să îi implice pe aceștia în provocări pentru mers pe jos, dar care vor să sprijine și startup-ul Walk15 în misiunea sa, pot obține un abonament, care poate include provocări personalizate pentru echipă, dar și alte beneficii. Acest abonament, spune Vlada, costă 6 euro per angajat și poate fi reînnoit lunar sau anual.

„Utilizatorii își aleg singuri de unde se importă datele legate de numărul de pași făcut. De exemplu, dacă folosești un telefon Samsung, datele vor fi preluate din Samsung Health, iar dacă ai un iPhone, acestea vor fi preluate din aplicația de Sănătate a telefonului.”

Asta înseamnă că nu ar trebui să existe probleme legate de siguranță sau securitatea datelor pentru utilizatorul final, care doar se bucură de beneficiile care vin odată cu mersul pe jos în oraș și nu numai. Participând la provocări pentru mersul pe jos, utilizatorii se pot alătura grupurilor care au interese similare, cum ar fi un anumit sport, ceea ce îi ajută să se conecteze cu comunitatea, dacă își doresc acest lucru.

În plus, aplicația Walk15 vrea să se extindă dincolo de mersul pe jos, iar provocările de pedalat vor fi și ele disponibile în viitorul apropiat pentru utilizatori, iar acestea vor fi înregistrate tot cu ajutorul aplicațiilor de sănătate ale telefoanelor.

Funcția Tracks, care este disponibilă în mod gratuit, le poate oferi utilizatorilor noi rute pentru a putea explora un oraș și atracțiile sale turistice importante. Un ghid audio va explica aceste atracții pe măsură ce utilizatorii trec pe lângă acestea, oferind o alternativă diferită și inovatoare la tururile ghidate cu autobuzul.

O funcționalitate foarte importantă a aplicației Walk15 este Step Wallet, care în esență permite monitorizarea pașilor pe care utilizatorii îi fac sub formă de discounturi ce pot fi folosite la magazinele partenere, unul dintre cele mai importante fiind PENNY.

De exemplu, Vlada ne-a demonstrat cum 20.000 de pași se pot transforma printr-o simplă apăsare de buton într-o reducere de 20% sub forma unui cod de bare pentru achiziționarea anumitor produse, cum ar fi fructele sau legumele. Asta înseamnă că Walk15 promovează un stil de viață sustenabil dincolo de mersul pe jos, iar pentru două zile de mers pe jos, poți obține o reducere pentru o gustare sau o masă sănătoasă.

Cu cât mai mulți parteneri se vor alătura acestui efort, cu atât mai mulți utilizatori se pot bucura de beneficiile și oportunitățile care apar și pot adopta un stil de viață mai sustenabil, cum ar fi biletele de tren mai accesibile sau reducerile la serviciile de ridesharing.

Colaborarea cu instituții de sănătate

Doctorii susțin că mersul pe jos poate ajuta la prevenirea apariției a 40 de boli diferite, îmbunătățind starea emoțională, dispoziția și productivitatea, potrivit reprezentanților Walk15. Pentru că doctorii recomandă mersul pe jos ca mod de a face mișcare, iar aplicația Walk15 oferă beneficii consistente, echipa a început să colaboreze cu medici lituanieni pentru a prescrie un anumit număr de pași pentru a ajuta pacienții.

4, 8 sau 10 mii de pași - acestea sunt cele trei prescripții standard pe care medicii din cadrul Policlinicii Šeškinė din Vilnius le oferă pacienților. În loc să îi trimită la farmacie, pacienții sunt trimiși la plimbare la propriu prin intermediul aplicației Walk15.

Vlada explică faptul că „aplicația devine astfel o farmacie pentru pași. După ce primește prescripția, pacientul scanează codul QR și primește un program personalizat. Provocarea este să meargă pe jos timp de trei luni la nivelul recomandat de medic.”

Miglė Budrienė, coordonatoare a proiectului în cadrul Policlinicii din Vilnius, adaugă că „s-a dovedit faptul că un nivel redus de activitate fizică este un factor de risc în dezvoltarea bolilor cronice netransmisibile. Date din diverse studii efectuate în Lituania au dezvăluit niveluri reduse de activitate fizică în rândul adulților, însă încurajarea mersului pe jos poate fi dificilă fără metodele potrivite pentru monitorizare. Prescripția noastră pentru pași face fix acest lucru. O aplicație care nu încurajează doar mersul pe jos, ci și consultații și îngrijire personalizată din partea doctorilor.”

Proiectul pilot a început în cadrul policlinicii. Publicul țintă al studiului sunt tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 29 de ani, respectiv persoanele între 30 și 65 de ani cu boli cronice (diabet de tip 2, hipertensiune sau obezitate).

În primul stadiu al pilotului, prescripțiile vor fi eliberate de patru doctori de familie din cadrul policlinicii. Dacă proiectul se dovedește a fi un succes, acest program va fi extins.

Comunitatea din România și planurile de viitor

Anul trecut, Walk15 a înregistrat venituri de 600.000 de euro, iar în primul trimestru al acestui an, 200.000 de euro, declară Vlada pentru Green Start-Up, urmărind noi posibile investiții anul acesta pentru o ulterioară extindere pe piața din SUA.

Până la finalul lui 2024, Walk15 vrea să atragă un milion de utilizatori și 250 de clienți B2B în Germania, cea mai recentă piață în care s-a extins.

În România există în prezent 30.000 de utilizatori ai aplicației Walk15, țara noastră fiind astfel a treia cea mai importantă piață pentru startup-ul lituanian după Lituania și Letonia. Danemarca și Germania sunt celelalte două piețe care închid clasamentul celor cinci state importante pentru Walk15.

Anul acesta, Vlada ne-a spus că Walk15 va extinde Provocarea Națională pentru Mobilitate în România pentru Săptămâna Europeană dedicată Mobilității, eveniment prin care vrea să atragă peste 100.000 de participanți. „Ideea este foarte simplă - te alături provocării alegând unul dintre cele 41 de județe din România, inclusiv Bucureștiul, și mergi. Este o competiție grozavă de mobilitate pentru județe și cetățenii acestora”, ne-a spus fondatoarea și CEO-ul companiei.