Solve for Tomorrow 2024-2025, aflată la a patra ediție, este o competiție națională lansată de Samsung, în parteneriat cu Junior Achievement România, cu sprijinul Google România și Startarium.
Aceste organizații au contribuit cu expertiza și resursele lor pentru a crea un mediu propice dezvoltării proiectelor cu impact social. Participanții au fost elevi cu vârste între 16 și 18 ani, pasionați de tehnologie și sustenabilitate, care și-au înscris în luna octombrie a anului trecut ideile în competiție. Soluțiile oferite de tineri au încercat să rezolve probleme în domenii precum Educația, Mediul înconjurător, Dezvoltarea durabilă și Diversitatea și incluziunea socială.
Locul III a fost câștigat de robotul care purifică apa de la Dr. Inkable, urmați de aplicația care face teste personalizate din notițele proprii ale celor de la EduScanTest, iar locul I a fost câștigat de creionul care corectează greșelile de pe hârtie în timp real ale echipei WriteED.
Cum s-a desfășurat Solve for Tomorrow
Ediția a patra a avut 461 de proiecte înscrise, adică peste 1.350 de elevi din peste 35 de județe, dintre care 141 în categoria Educație, 138 în Mediu înconjurător, 100 în Dezvoltare durabilă și 82 pentru Diversitate și Incluziune socială.
După selectarea a 25 de proiecte dintre acestea, în etapa a II-a, care s-a desfășurat în ianuarie și februarie 2025, tinerii care au fost selectați au beneficiat de sesiuni de mentorat 1:1, ateliere de design thinking, antreprenoriat și inteligență artificială, care au fost menite să le dezvolte proiectele și să-i ajute să-și transforme ideile în soluții reale.
Etapa finală a avut loc pe 13 martie 2025, unde echipele și-au prezentat proiectele în fața unui juriu. Echipa Green Start-up a fost și ea prezentă la marea finală, de unde am compilat cele mai interesante proiecte din zona de sustenabilitate. Pentru a afla mai multe despre restul proiectelor, centrare pe inteligență artificială și tehnologia, poți vizita materialul scris de start-up.ro, aici.
Cele mai interesante proiecte la Solve for Tomorrow 2025
WindWell Rotor: un sistem de reducere a propulsiei termice folosite în transportul maritim printr-un rotor optimizat cu panouri solare și AI, care au un impact puternic de mediului și în economia globală. Mai mult, rotoarele pot reduce durata călătoriilor navale pentru a economisi combustibil.
Watt Katzen: au prezentat balamaua S.M.E.C.H., care poate transforma energia mecanică din spatele unei mișcări zilnice (aici deschiderea unei uși) în energie electrică, astfel scăzând masa de combustibil fosil utilizat în industria și în viața de zi cu zi a oamenilor, prin instalarea unui nanogenerator piezoelectric în spații utilizate frecventat, precum restaurante sau școli.
Trimensio: o platformă educațională bazată pe utilizarea imprimantelor 3D pentru crearea materialelor didactice interactive, adaptabile și calitative care pot satisface nevoile tactile ale elevilor pentru a internaliza materia. Aceste materiale didactice pot începe de la suma de 5 lei pentru prețul de fabricație.

Power Drain: un sistem compact și modular de hidrogeneratoare care pot fi instalate direct în rețelele de canalizare pentru a produce energie electrică din fluxul de apă uzată.
Ovidius Team: fotobioreactoare care captează CO2 și oxizii de azot, care produce biomasă verde și deschide noi oportunități pentru energie sustenabilă, agricultură și medicină.
Green Energy Fighters: drone cu inteligență artificială care identifică și analizează zonele cu risc de deșertificare și propune o strategie de tranziție de la agricultură la parcuri fotovoltaice.
Dr. Inkable: un robot care purifică apa din diverse surse (râuri, lacuri, apa de mare) prin distilare și remineralizare, care poate transforma surse nesigure în apă pură, pentru a combate criza apei globale și a reducerea poluării cu plastic pentru un viitor sustenabil.
Fantastic Five: introduce VitalSense, un sistem de monitorizare a persoanele vârstnice vulnerabile, care atenţionează persoana în cauză privind depășirea anumitor parametrii legați de calitatea mediului din locuință prin semnale sonore și oferă informaţii în timp real unui adult aflat la distanță (puse în bucătărie, baie și lângă ușa de la intrare).
SafeWhisper: o aplicația care are scopul de a stopa și preveni posibilele cazuri de abuz, care se bazează pe trei concepte fundamentale: securitate, conectivitate și eficacitate. Aplicația poate fi personalizată și utilizatorii pot semnala pe harta din aplicație locurile unde nu se simt în siguranță sau unde abuzuri au avut loc pentru prevenție.
PLPRA: introduce Phantom Relief, o aplicație care le oferă persoanelor cu amputatii o șansă de a se reintegra în societate și de a fi independenți în tratarea durerii fantomă (fenomen psihologic unde creierul nu percepe lipsa unui membru și primește în continuare senzații de durere; N.red.) percepută în membrul amputat, prin folosirea Realității Virtuale cu ajutorul aplicației și a unei șosete inteligente care se conectează la platforma care simulează prin ecran membrul amputat.
WISH: un software bazat pe inteligență artificială care ajută părinții să creeze povești personalizate, adaptate pentru copiii cu nevoi speciale, autism sau dificultăți neurologice, pentru a promova diversitatea și incluziunea pentru neurodivergență sau alte dizabilități.
Harmony HUB: o aplicație care valorifică resurse AI pentru a asista adolescenții cu tulburări depresive sau care trec printr-o perioadă dificilă, dar și asistență pe termen mai lung în cazurile cronice la un preț mai redus, accesibil pentru studenți și persoane din medii cu venituri reduse.
EduScanTest: o aplicație mobilă care personalizează procesul de învățare pe baza notițelor și materialelor scrise de elevi, prin generarea de teste relevante, cu feedback și sugestii de exerciții suplimentare, adaptate nivelul fiecărui elev pentru a-și consolida cunoștințele.
Câștigătorii Solve for Tomorrow 2024-2025 și premiile oferite
Social ambassador award: Veres Andrei de la Wish (o platformă interactivă de generat povești pentru copii neurodivergenți sau pentru incluziunea în povești a copiilor cu dizabilități). Premiul
acordat este un Galaxy Watch7.
Best speech award: Petronela Galan de la Trimensio (crearea de materiale didactice pentru sistemul educațional mai ieftine și mai eficiente). Premiul câștigat a fost un Galaxy
Watch7.
Best teacher award: Marinela Dieaconu de la Safe Whisper (aplicație pentru a stopa și preveni cazurile de abuz). Premiul constă într-un videoproiector portabil și Samsung Galaxy Buds3.
Locul III: Dr. Inkable (robot care purifică apa murdară sau sărată din diverse surse prin distilare și reminalizare). Fiecare membru al echipei a primit un Samsung Galaxy A55.
Locul II: EduScanTest (aplicație mobilă care personalizează procesul de învățare pe baza notițelor, care generează teste automate cu feedback și explicații). Fiecare membru al echipei a primit un Samsung Galaxy S24.
Locul I: WriteED (un creion care corectează greșelile făcute pe hârtie în timp real pentru a învăța mai natural ortografia și gramatica). Fiecare membru al echipei a primit câte un telefon Samsung Galaxy Z Flip 6.

În plus, cele 3 echipe de pe podium vor beneficia de o vizită oficială la biroul Google România.
Comentezi?