Transportul a contribuit cu aproximativ 25% la totalul emisiilor de CO2 din UE în 2019, iar un angajat care face naveta zilnic generează anual aproximativ 0,5 tone de CO2. Bucureștiul se clasează pe locul 7 în topul celor mai congestionate orașe la nivel global, iar un studiu recent al Pluria arată că 15% din timpul de lucru este irosit în trafic.

Spre exemplu, un angajat care face naveta la sediul central al companiei, patru zile pe săptămână, pierde zilnic 1,5 ore în trafic, ceea ce înseamnă 24,5 ore pe lună (echivalentul a 3 zile lucrătoare) sau 270 de ore pe an (echivalentul a 33 de zile lucrătoare).

„Pentru angajatori, este esențial să înțeleagă că modelul de muncă flexibilă nu reprezintă doar un beneficiu adițional, ci o componentă crucială a inițiativelor lor ESG (Environmental, Social, and Governance). Prin adoptarea unor modele de lucru flexibile, putem reduce semnificativ emisiile de CO2 pe angajat, contribuind activ la conservarea mediului și îmbunătățind în același timp profilul de sustenabilitate al companiilor și raportarea ESG”, a spus Andrei Crețu, co-fondator Pluria.

În același timp, conform Harvard Business Review, pentru a asigura o colaborare eficientă în cadrul echipelor, o companie trebuie să aloce 25% din totalul zilelor lucrătoare dintr-o lună pentru întâlniri față în față.

Aceasta înseamnă că organizațiile pot adopta modalități flexibile de lucru, reducând astfel necesitatea angajaților de a face naveta zilnic, fără a afecta totuși productivitatea și implicarea echipei.

„Implementarea unui model de muncă flexibilă înseamnă, pentru fiecare angajat, echivalentul plantării a 16 copaci anual, o reducere semnificativă a emisiilor de CO2. De asemenea, fiecare angajat economisește 190 de ore anual în trafic, ceea ce reprezintă aproximativ 24 de zile lucrătoare”, a adăugat Andrei Crețu.

Startup-ul tech Pluria facilitează colaborarea și angajamentul angajaților, indiferent cât de distribuite sunt echipele, punând la dispoziția companiilor spații de birouri și săli de conferințe dedicate într-o rețea națională de spații flexibile, pe care angajații le pot rezerva direct din aplicația Pluria atunci când au nevoie.

Prin desfășurarea activităților în spații flexibile aproape de casă, se elimină necesitatea de a petrece mult timp în trafic, menținând în același timp o colaborare eficientă între echipe.