Am realizat recent un clasament cu cele mai bune mașini electrice pe care să le cumperi în România și chiar în alte țări, iar acum îți voi spune de ce ai putea să-ți dorești ca viitoarea ta mașină să fie una electrică.

Întrucât numărul mașinilor cu baterii care au fost înmatriculate în luna martie a crescut cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut, este evident că din ce în ce mai mulți șoferi adoptă tehnologia viitorului.

Ce este o mașină electrică

Mașinile electrice sau vehiculele electrice cu baterii sunt complet diferite față de mașinile alimentate de motoare cu ardere internă, deoarece ele se bazează pe un motor electric alimentat de baterii pentru a se propulsa.

Mașinile electrice sunt echipate cu o cutie automată, iar sistemul de propulsie al acestora nu are mai multe viteze, similar unei cutii CVT (transmisie cu variație continuă), motiv pentru care ele livrează puterea în mod linear.

Atunci când este apăsată pedala de accelerație, bateriile trimit curent către motorul electric, iar acesta mișcă mașina.

Mașinile electrice pot avea unul sau mai multe motoare, în funcție de configurația aleasă de producător, iar unele mașini, precum Tesla Model S Plaid, au chiar trei motoare pentru mai multă putere.

Majoritatea mașinilor electrice utilizează bateriile pe litiu pentru alimentare, deoarece această tehnologie de baterii este considerată a fi cea mai potrivită până când o alta mai bună va fi disponibilă.

Tipuri de vehicule electrice

Tehnic vorbind, există mai multe tipuri de vehicule electrice, așa că le voi menționa pe scurt pe toate.

Mașinile plug-in hybrid trebuie conectate la o sursă de alimentare pentru a-și încărca bateriile, deși anumite modele pot recupera o parte din energie cu ajutorul frânării regenerative.

Mașinile hibrid non plug-in se alimentează singure și nu au un port de încărcare, astfel că nu pot fi conectate la o sursă externă de alimentare. În schimb, aceste vehicule se bazează pe frânarea regenerativă sau pe motorul cu ardere internă pentru a se încărca.

Avantajul acestui tip de vehicule este că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la încărcare.

Mașinile mild-hybrid sunt vehiculele electrice care ajută cel mai puțin mediul înconjurător, deoarece acestea nu folosesc doar motorul electric pentru propulsie, deci el doar asistă motorul diesel sau pe benzină la demaraj.

Astea înseamnă că aceste mașini fac motoarele cu ardere internă mai eficiente, însă nu sunt nici pe departe la fel de verzi precum un full-hybrid, de exemplu. Și aceste mașini pot folosi frânarea regenerativă.

Încărcare mașină electrică

Aceasta este probabil cea mai mare grijă a posesorilor de astfel de vehicule, întrucât nu toate țările dispun de infrastructura necesară pentru alimentarea lor la drum lung, de exemplu.

Totuși, o mașină electrică poate fi încărcată chiar și acasă, deși timpul de încărcare va fi semnificativ mai ridicat decât dacă mașina este cuplată la o stație de încărcare.

Dacă îți poți conecta mașina electrică la priza de acasă, timpul de încărcare poate fi între 6 și 8 ore, ceea ce face acest tip de încărcare potrivită pentru alimentarea peste noapte.

Stațiile de încărcare standard, care alimentează mașina la curent alternativ pot încărca complet o mașină electrică într-un interval de 1-9 ore, în funcție de mașină și stația de încărcare la care aceasta este conectată.

Stațiile cu încărcare rapidă, care lucrează la curent continuu, pot încărca până la 80% din baterie în 30 de minute, în funcție de vehicul.

Anumite mașini se pot încărca și mai repede de atât, precum Lucid Air, care poate încărca 32 de kilometri de autonomie pe minut. Desigur, această viteză de încărcare nu durează la nesfârșit pentru a proteja bateriile și ai nevoie de acces la o stație de încărcare ce poate susține aceste viteze, însă dacă vrei să alimentezi bateriile rapid, aceasta este una dintre mașinile cu cea mai rapidă viteze de încărcare.

Autonomia unui vehicul electric

Autonomia pe care o poate obține o mașină electrică depinde de mai mulți factori, precum viteză, accelerație, chiar și vremea are un cuvânt de spus în ce privește kilometri pe care îi poți parcurge cu o singură încărcare.

În general, mașinile electrice pentru oraș, precum Renault Zoe, Dacia Spring și Fiat 500e, au o autonomie de aproximativ 260-350 km, însă doar dacă sunt conduse în mare parte în oraș, acolo unde viteza nu este mare și unde mașina va fi oprită de multe ori la semafor.

De îndată ce aceste vehicule electrice ies din oraș și ajung pe autostradă, de exemplu, la viteze de peste 100 km/h, autonomia lor scade aproape văzând cu ochii.

Mașinile electrice de dimensiuni mai mari care sunt gândite pentru drumuri mai lungi, precum Tesla Model S sau Volkswagen ID.4, au o autonomie de aproximativ 500-600 de kilometri pe o încărcare. Asta pentru că ele au sisteme de baterii mai mari și motoare electrice mai puternice care sunt optimizate mai bine la viteze mai mari.

Unele mașini, precum Lightyear 0, pot funcționa mai multe luni între încărcări, potrivit producătorului, deoarece panourile solare integrate pot obține până la 70 de kilometri de autonomie pe zi dacă locuiești într-o zonă însorită.

Avantaje mașini electrice

Probabil cel mai mare avantaj al mașinilor electrice este acela că ele nu eliberează emisii în mod direct, în afara procesului de fabricație, ceea ce înseamnă că sunt 100% curate în ce privește condusul.

Mașinile electrice nu au nevoie de o întreținere la fel de meticuloasă comparativ cu mașinile tradiționale, întrucât ele nu au multe părți în mișcare și nu au nevoie să folosească multe consumabile care sunt necesare unui motor cu ardere internă.

De obicei, mașinile electrice oferă și o performanță mai bună, deoarece ele livrează toată puterea imediat cum este apăsată pedala de accelerație, indiferent de viteză, mulțumită faptului că motorul electric reacționează instantaneu la apăsarea accelerației.

Costul energiei electrice este și el, de obicei, mai mic decât costul combustibililor fosili, motiv pentru care o mașină electrică poate aduce economii de aproximativ 700 de dolari pe an doar prin prisma acestui lucru.

Dezavantaje mașini electrice

Primul dezavantaj al mașinilor electrice este acela că acestea au o autonomie mai slabă spre deosebire de mașinile cu motoare diesel sau pe benzină.

Chiar și vehiculele electrice cu cea mai mare autonomie nu se pot apropia de autonomia oferită de o mașină cu motor cu ardere internă, iar dacă includem aici și mașinile hibrid, ele pot obține o autonomie și mai mare.

Durata unei încărcări este și ea un lucru ce trebuie luat în calcul, deoarece mașinile electrice au nevoie de mai mult timp pentru a-și încărca bateriile comparativ cu mașinile tradiționale, al căror rezervor poate fi umplut în câteva minute.

Un alt lucru de luat în considerare este acela că, în prezent, mașinile electrice au un preț de achiziție mai mare, iar dacă plănuiești să păstrezi o astfel de mașină mai mult de 5-6 ani, s-ar putea să fi nevoit să-i schimbi bateriile la un moment dat.

În garanție, schimbul de baterii va fi probabil gratuit, însă în afara garanției, prețul pentru schimbul bateriilor poate varia între 5.000 și 15.000 de dolari, deși acest lucru variază de la un producător la altul și de la un vehicul electric la altul.

Piața mașinilor electrice continuă să crească, însă producătorii acestor vehicule trebuie să îmbunătățească autonomia bateriei și timpul de încărcare.

Prin îmbunătățirea tehnologiei, a autonomiei și a vitezelor de încărcare, tot mai mulți oameni vor fi tentați să adopte mașinile electrice pentru a ne putea îndrepta către un sistem de transport mai curat.

De asemenea, cu timpul, prețul acestor vehicule va scădea și el pe măsură ce vor apărea mai multe mașini electrice mai accesibile, precum Dacia Spring, lucru care va atrage și mai mulți cumpărători.