În 2022, Leroy Merlin a colectat 40.000 de brazi, iar de atunci, cifrele au continuat să crească și au ajuns în ianuarie 2025 la 65.000 de brazi colectați. Mihaela Voinea, Sustainable Development Leader la Leroy Merlin, ne-a spus mai multe despre transformarea brazilor uscați în materiale sustenabile.

Campania de vânzare sustenabilă a brazilor de Crăciun reflectă, potrivit reprezentanților Leroy Merlin, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, angajamentul companiei pentru protejarea mediului printr-o abordare complet sustenabilă a unui moment important atât pentru retailer, cât și pentru clienți.

Românii, tot mai interesați de reutilizarea brazilor naturali

Interesul românilor pentru reutilizarea brazilor s-a văzut mai ales în anul 2022, când 30.000 de clienți au participat la campania de colectare a brazilor și au adus 40.000 de brazi spre reprocesare. Pentru că acel moment a demonstrat că și oamenii sunt implicați în protejarea mediului și vor să adopte un stil de viață mai sustenabil, Leroy Merlin a decis extinderea campaniei pentru a primi și brazii care nu au fost achiziționați din magazinele companiei.

Astfel, orice român care a avut un brad de Crăciun și dorea să îl trimită spre reutilizare putea face acest lucru începând cu anul 2023, indiferent de locul de achiziție. Iar această abordare s-a dovedit a fi de succes, pentru că în ianuarie 2023, numărul brazilor colectați de retailerul francez a ajuns la peste 60.000.

Cei mai mulți brazi au fost colectați în 2024 și 2025

Cele mai recente două campanii de colectare a brazilor de Crăciun, respectiv cea din ianuarie 2024 și cea de luna trecută, ianuarie 2025, au înregistrat câte 65.000 de brazi colectați fiecare.

„Programul de reutilizare a brazilor este un real succes, apreciat tot mai mult de clienți. Oferirea de vouchere în schimbul brazilor returnați a contribuit la creșterea interesului și la promovarea unui comportament sustenabil în rândul românilor, consolidând angajamentul nostru pentru protecția mediului”, spune Mihaela Voinea, Sustainable Development Leader, Leroy Merlin.

Practic, în urma returnării brazilor, clienții Leroy Merlin au primit un voucher de 25 de lei ce poate fi folosit până pe data de 16 februarie, atât în magazinele fizice, cât și pentru comenzile plasate online.

La fel ca în cazul ultimelor ediții, brazii nu trebuie să fi fost cumpărați din magazinele Leroy Merlin, ci din orice sursă, dar chiar și așa, Leroy Merlin a pus la dispoziția clienților o gamă diversificată de brazi naturali, adaptată preferințelor lor în materie de înălțime, soi, densitate sau forma coroanei. De exemplu, în 2024, prețul pentru un brad natural tăiat, cu o înălțime cuprinsă între 100 și 130 cm a pornit de la 34,00 lei.

De unde provin și cum sunt transformați brazii colectați de Leroy Merlin

În ce privește originea brazilor comercializați în magazinele retailerului, Mihaela Voinea ne-a spus că „toți brazii noștri provin din pepiniere special create, amplasate pe terenuri agricole care nu doar că susțin creșterea pomilor de Crăciun, dar contribuie și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin simpla lor prezență.”

Această inițiativă de sustenabilitate se alătură seriei de acțiuni menite să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris, la care au aderat toate statele membre UE și în care s-au înscris atât grupul Adeo, cât și Leroy Merlin, de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 50% până în 2035 și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

După ce brazii se usucă începe procesul de valorificare a resurselor și reintroducerea arborilor în economia circulară, prin transformarea lor în resursă energetică. Printre beneficiile valorificării energetice a brazilor uscați se numără diminuarea cantității de deșeuri care trebuie depozitate în gropile de gunoi, dar și participarea la îmbunătățirea mixului energetic, prin reducerea dependenței de combustibili fosili.

Totodată, brazii pe care Leroy Merlin nu reușește să îi vândă în perioada Crăciunului sunt valorificați precum cei care și-au găsit un cămin după sărbători, deci sunt transformați tot în resurse energetice sustenabile.

Estimările pentru campania de returnare din 2026

Sezonul de iarnă 2025, respectiv campania de colectare de anul viitor ar putea aduce pentru Leroy Merlin și mai mulți clienți care să contribuie la obiectivele de sustenabilitate ale companiei și implicit, mai mulți brazi ce pot fi valorificați.

Pentru edițiile viitoare, ne dorim să menținem aceeași traiectorie de creștere, atrăgând un număr tot mai mare de participanți și maximizând impactul pozitiv asupra mediului. Prin acest demers și nu numai acesta, întărim angajamentul nostru de a ”Construi un Acasă mai bun pentru toată lumea și pentru planetă”, prin acțiuni sustenabile concrete și de impact”, precizează Mihaela Voinea, Sustainable Development Leader în cadrul Leroy Merlin.