În cazul Pehart, compania utilizează în producție doar celuloză certificată, din păduri special crescute în acest scop, o mare parte a materiei prime fiind importată din Suedia.

Pehart se concentrează pe sustenabilitate în tot lanțul de producție – de la materia primă provenită din surse atent verificate, la procesul de producție în care sunt folosite tehnologii performante, alternative mai sustenabile și economice ale practicilor convenționale.

Celuloză certificată și hârtia reciclată, două alternative sustenabile

Södra, unul dintre cele mai mare grupuri de proprietari din industria forestieră suedeză, este principalul furnizor de celuloză certificată al companiei românești.

„Întreaga suprafață a pădurii se află sub certificare FSC. Aceasta înseamnă că e bine gospodărită și că există un sistem eficient de combatere a tăierilor ilegale. Respectarea cerințelor sistemului de certificare FSC contribuie efectiv la conservarea valorilor sociale, culturale și de mediu pe care le reprezintă pădurea”, explică Daniel Rusan, Procurement Manager al Pehart Grup.

Pădurile sunt controlate printr-un sistem informatic complex care oferă date despre floră, faună, lucrările care trebuie efectuate și zonele aferente. Sunt create adevărate ecosisteme, în care tăierile sunt strict controlate. Mai mult, proprietarii au obligația să lase 10% din suprafața pădurii virgină, iar în spațiile protejate nu au voie să intre nici chiar proprietarii.

În contextul preocupării generale pentru sustenabilitate, se ridică întrebarea care e varianta cea mai prietenoasă cu mediul, celuloza certificată sau hârtia reciclată? „Avantajul pe care-l are celuloza este că nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma. Dacă este fabricată din lemn dintr-o pădure gestionată sustenabil, celuloza este o materie primă care nu consumă mai multe resurse față de cele care se regenerează în mod natural. Nu consumi mai mult decât îți poate oferi planeta”, explică Daniel Rusan.

În ce privește hârtia reciclată, pentru ca aceasta să ajungă la calitate superioară este necesară utilizarea intensă de produse chimice pentru îndepărtarea cernelii.

„Nu există procese mecanice care să poată îndepărta cerneala de tipar existentă pe deșeurile de hârtie sau diferitele substanțe chimice sau organice care se regăsesc pe acele deșeuri”, mai spune Daniel Rusan.

Când celuloza ajunge în fabricile Pehart, intră pe liniile de producție pentru a fi transformată în produse pentru uz casnic sau industrial, din România și alte 18 țări din centrul, estul și sudul Europei.

Una dintre primele fabrici de hârtie din România, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1837, este totodată și cea mai modernă. Pehart a investit anul trecut peste 10 milioane de euro în tehnologii inovatoare, ecologice și care optimizează eficiența operațională.

Spre exemplu, în fabricarea produselor Pufina Natura, care sunt 100% celuloză certificată, nu sunt folosiți adezivi, ci apă, iar ambalajele sunt din folie reciclabilă, biodegradabilă.

”Sustenabilitatea este unul dintre principiile care stau la baza activității noastre și pe care-l declinăm la nivelul fiecărui departament”, spune Raluca Păun, consultant de marketing al Pehart Grup.

Din fabricile Pehart, produsele finite ajung în supermarketuri cu trenul, o opțiune pe care compania românească o consideră mult mai puțin poluantă.

Astfel, drumul hârtiei păstrează de la un capăt la celălalt practicile sustenabile în cazul Pehart, iar tendința va continua anul acesta.

„În 2023 vom investi aproximativ 8 milioane de euro în proiecte pentru reducerea consumurilor, implicit a amprentei de carbon”, spune Daniel Rusan, manager de Achiziții al Pehart Grup.