INCO este o organizație activă la nivel global care construiește o nouă economie mai sustenabilă atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru societate. Activă în 50 de state, INCO investește și sprijină companiile inovatoare care pot fi viitorii lideri ai economiei. INCO oferă training și sprijin antreprenorilor care vor să facă parte din această nouă economie.

Social Tides este o inițiativă a organizației INCO, care din 2023 beneficiază și de susținerea Google.org. Programele de incubare și accelerare Social Tides oferă suport antreprenorilor sociali din mai multe țări europene. Programele sunt proiectate pentru a sprijini creșterea ecosistemelor locale, dar și de a încuraja schimbul de idei, de cunoștințe și bune practici între antreprenorii sociali.

Noua cohortă, numită „Grow AI”, este un program de accelerare care ajută antreprenorii sociali, oferindu-le training pentru încorporarea cu succes a inteligenței artificiale și a tehnologiilor de Machine Learning pentru scalarea soluțiilor dezvoltate.

Am aflat detalii despre noul program destinat antreprenorilor din mediul social care utilizează sau vor să utilizeze inteligența artificială pentru a ajuta societatea de la reprezentanții Social Tides într-un interviu exclusiv pentru Green Start-Up.ro.

„Programul de accelerare Grow AI, este destinat antreprizelor sociale și organizațiilor de impact care oferă soluții tech ce pot fi îmbunătățite cu ajutorul inteligenței artificiale”, au comunicat oficialii Social Tides pentru Green Start-Up.

Social Tides este un incubator european ce rezolvă provocările legate de sustenabilitate din ecosistemul economiei sociale, care urmărește crearea unui impact pozitiv atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru cel social.

Astfel, cu ajutorul inteligenței artificiale, antreprenorii și organizațiile sociale pot continua să inoveze și să ofere noi soluții pentru sectorul economiei sociale. Rowan Barnett, Director Google.org Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat că „AI-ul prezintă noi oportunități pentru antreprenorii sociali, astfel încât aceștia să rezolve provocările de mediu pe care le au.”

„Prin sprijinul pe care îl oferim celor de la INCO și Social Tides, vrem să oferim o șansă antreprenorilor din mediile defavorizate, astfel încât aceștia să dezvolte soluții AI transformative, oferindu-le expertiza tehnică de care au nevoie pentru a putea aplica aceste tehnologii, dar și capitalul de care au nevoie pentru a le implementa”, adaugă acesta.

Antreprenorii sociali și organizațiile care își doresc să aplice pentru a participa în cadrul programului trebuie să știe că vor beneficia pe parcursul celor 6 luni de:

  • Oportunități de networking
  • Mentorat de top din partea reprezentanților Google For Startups Accelerator AI, dar și a altor experți din industrie
  • Finanțări prin granturi în valoare de până la 250.000 de dolari

În cadrul programului Grow AI pot participa antreprize sociale și organizații de impact din Suedia, Italia, Spania, Ucraina, Polonia, Cehia, România și Lituania. Termenul limită pentru a aplica este 31 ianuarie, 2024. Organizațiile acceptate vor fi anunțate la finalul lunii februarie.

Organizațiile care își doresc să participe pot aplica până la data de 31 ianuarie, 2024 urmând acest link.

Antreprenorii sociali, stâlpul economiei europene

Economia socială are potențialul de ea juca un rol crucial în economia unei țări, contribuind la crearea de locuri de muncă, la starea de bine generală și la rezolvarea provocărilor cu care se confruntă societățile, spun experții Social Tides. Acest lucru poate ajuta la scară mai mare economia europeană generală, motiv pentru care reprezentanții statelor europene trebuie să sprijine actorii implicați activ în dezvoltarea economiei sociale locale.

Antreprizele sociale europene care vor participa în cadrul programului de accelerare Grow AI vor primi sprijin din partea Social Tides chiar și după cele 6 luni ale programului. Conform reprezentanților organizației, aceștia vor beneficia de „training specializat și suport, acces la grantul de 250.000 de dolari, mentorat și vizibilitate, pentru a-și putea scala business-ul și a-și îmbunătăți soluțiile cu ajutorul AI-ului.

După finalizarea programului de 6 luni, organizațiile vor putea păstra legătura cu Social Tides, iar activitățile pentru construirea comunității vor contribui la creșterea impactului general.”

Organizații care au implementat cu succes AI-ul pentru soluții sociale

Social Tides a ajutat mai multe organizații să descopere potențialul inteligenței artificiale, dar și cum să o implementeze pentru a-și crește soluțiile existente.

Una dintre aceste organizații este GROWII, care oferă un serviciu SaaS (software-as-a-service) B2B ce vine în ajutorul angajaților care vor să își mențină o stare de sănătate optimă și o stare generală de bine. Tehnologia se bazează pe modele de lucru zilnice și folosește și predicții pentru a detecta posibile anomalii care ar putea tulbura modul de lucru, astfel încât organizațiile să poată acționa din timp în acest sens.

Conform Social Tides, GROWII a ajuns deja la 45.000 de angajați, iar serviciile companiei au ajutat la creșterea satisfacției în rândul acestora cu 23% în medie. Până în 2024, compania își dorește să aibă un impact pozitiv asupra a un milion de angajați.

Prin dezvoltarea acestei tehnologii, echipa vrea să transforme datele calitative în informații cantitative pentru a scala impactul generat.

Clera.One este o altă antrepriză socială care a dezvoltat un sistem automatizat pentru reciclarea apei pentru spălătorii, bazat pe principiile economiei circulare.

Militând pentru utilizarea apei potabile pentru mai mult de o spălare, misiunea companiei este de a ne ajuta să ne spălăm rufele cu un impact cât mai mic asupra mediului.

Oficialii companiei spun că astfel, se va reduce și cantitatea de microplastice generate, care ajung să polueze mediul înconjurător, lucru ce poate duce la salvarea ecosistemelor marine și la îmbunătățirea calității apei.

Burnout bye bye este o altă soluție socială dezvoltată de Darja Hvala, care sprijină femeile care au trecut prin burnout profesional și le oferă suport pentru a-și găsi un alt scop în acest sens. Echipa ajută femeile să aibă o relație mai sănătoasă cu ele însele, din punct de vedere emoțional și profesional. Chiar fondatoarea a trecut printr-o astfel de situație, după ce a activat ca HR Development Manager și a reușit să schimbe o experiență neplăcută în pasiunea și proiectul său.

Astfel, oficialii Social Tides încurajează inovatorii sociali să participe la cât mai multe programe asemănătoare cu Grow AI pentru a avea acces la resurse de specialitate, mentorat și networking care să îi ajute să accelereze dezvoltarea soluțiilor pe care le-au dezvoltat.

„Economia socială din Europa poate contribui semnificativ la peisajul economic de pe continent prin promovarea incluziunii sociale, crearea locurilor de muncă și a dezvoltării sustenabile, dar și prin rezolvarea provocărilor cu care societatea să confruntă”, adaugă aceștia.

Social Tides s-a angajat în misiunea de a sprijini ecosistemul de inovare socială european, oferind până în acest moment granturi în valoare de 2.9 milioane de euro oferite unui număr de peste 200 de organizații diferite.

Organizațiile care își doresc să participe pot aplica până la data de 31 ianuarie, 2024 urmând acest link.