Fuergy creează aplicații de management al energiei, având drept client țintă companiile de dimensiuni medii, nu firmele industriale mari, care au fost targetate în mod obișnuit de astfel de produse.

„Am construit propria noastră platformă de software development pentru că nu exista niciuna pe piață prin care să creăm astfel de produse și care să adreseze sectorul energetic”, spune Stompf pentru Green Start-Up.

„Țelul nostru este să oferim toate produsele create de noi sub un format de Energy as a Service (EaaS). E cel mai simplu mod. Sectorul energetic și, în special soluțiile noastre, sunt complexe și dificile de înțeles chiar și de către profesioniști. E ceva nou și necunoscut, iar rezultatele acestor soluții a fost de multe ori contestat. Acesta e un obstacol pe care trebuie să-l depășim”, spune Radoslav Stompf.

Fuergy s-a născut în Slovacia după o conversație lungă despre viitorul sectorului energetic între Radoslav și câțiva prieteni care i-au devenit și cofondatori. Problema era destul de clară - nu există un sistem care să ofere beneficiile optimizării energetice pe care le au marile companii industriale, dar pentru IMM-uri sau chiar locuințe individuale.

„Sectorul energetic e destul de învechit și îi lipsește flexibilitatea. Prin introducerea unui număr mai mare de participanți de dimensiuni mici care să răspundă nevoilor în timp real putem ajuta la descentralizarea sectorului, crește independența energetică a punctelor de livrare și putem rezolva ineficiențele din sistem. Avem nevoie de o schimbare și acesta e viitorul energiei”, spune Radoslav.

Ce face Fuergy?

Startup-ul slovac are în momentul de față 3 produse prin care se îmbunătățește consumul de energie și managementul. Sunt dezvoltate pe o platformă care folosește inteligență artificială și analizează în timp real fluxul de electricitate. De asemenea, slovacii au dezvoltat și un sistem smart de baterii care pot stoca energie și care completează alte aplicații și fac energia regenerabilă mai ieftină.

„Totul a devenit conectat la internet. Dar sectorul energetic a rămas mult în urmă la digitalizare. Avfem date, avem tehnologii și știm cum să manageriem fluxul de electricitate fără a consuma resurse suplimentare”, explică fondatorul startup-ului.

Astfel, Fuergy a dezvoltat brAIn, care e o soluție smart de baterii care e scalabilă și potrivită pentru orice consumator de electricitate, de la locuințe individuale, până la IMM-uri, mall-uri, depozite sau un complex rezidențial. Sistemul de baterii poate fi conectat la sursele de energie, fie ele regenerabile sau nu, și maximizează potențialul de producție a energiei, dar și perfromanța financiară, fără să mai pună presiune pe rețeaua electrică. Practic, în momentul de față suntem dependenți de energia din rețea, dar cu un asemenea sistem de baterii controlul poate fi mai crescut.

De asemenea, Fuergy a dezvoltat și trAId, care e un sistem de management al producției surselor de energie, care ia în calcul și prețul electricității în timp real.

„Clienții țintă sunt posesorii de surse de energie care vând electricitate pieței și care oferă servicii certificate auxiliare. Acest produs va fi în curând disponibil comercial”, explică Stompf. Fuergy a mai dezvoltat și mAInchart, care e un sistem de planificare și monitorizare a livrărilor de energie electrică.

Provocările pieței

Pentru a dezvolta un startup de Energy as a Service ai nevoie de un context foarte potrivit, mai ales că piața e complicată. Puțini oameni o înțeleg, clienții sunt captivi, iar diferite țări au diferite reglementări. Evident, Fuergy are și alte provocări pentru a schimba piața energiei.

„Cea mai mare provocare pe piața energiei e energia regenerabilă, a cărui ritm de implementare este mult prea scăzut pentru a preveni schimbările climatice. De asemenea, ne luptăm și cu flexibilitatea scăzută a sistemului”, spune CEO-ul Fuergy.

El menționează că e imposibil să rezolvi această problemă cu soluții parțiale.

„Din acest motiv ne-am dus la baza problemei - management-ul energiei. După ce rezolvăm asta putem să administrăm energia regenerabilă într-un mod în care să nu punem presiune pe rețeaua electrică”, explică acesta.

„Am construit sistemul nostru pentru a se potrivi cu majoritatea piețelor de energie și am început proiectul în condiții chiar mai complicate. Suntem o companie din Slovacia și operăm sub regulile pieței locale. Pe aceasta, consumatorii nu pot vinde surplusul de electricitate înapoi în rețea, nu pot deveni prosumatori. Și chiar în aceste condiții am reușit să dezvoltăm un sistem de management al fluxului de energie în așa fel încât să respectăm legislația și să permitem consumatorilor să participe pe piața de energie și să primească bani pentru faptul că stabilizează rețeaua. Să nu mai vorbim și de reducerile de costuri. Așadar, cu cât piața e mai democratizată, cu atât mai ușor va fi adoptată soluția noastră”, menționează Radoslav.

Radoslav mai menționează că Fuergy are posibilitatea de a se integra cu toate inovațiile din piață, fie că vorbim de rețea smart (smart grid), orașe smart, waste-to-energy, power-to-X, electromobilitate, energy sharing sau micro rețele.

Sistemele de baterii de la Fuergy sunt instalate înaintea contoarelor în flux, deci sunt parte a punctului de livrare, fiind mai ușor pentru Fuergy să fie în acord cu legile locale.

„De asemenea, cooperăm cu furnizorii de electricitate pentru că efectele financiare sunt vizibile. Acest efect este redistribuit în mod succesiv între toate părțile care participă la rețea. În cazul soluțiilor de baterii, cea mai mare parte a profitului se duce către proprietarul sistemului de baterii”, explică Stompf.

În momentul de față Fuergy nu are un competitor local, iar la nivel global există companii precum Tesla, AutoGrid sau STEM care operează pe piața americană sau chiar australiană. Marele potențial pentru Fuergy e pe piața europeană, mai ales în Austria și Germania unde vor să se extinde rapid.

Cum poate o companie să implementeze Fuergy?

Orice companie poate să înceapă să implementeze Fuergy destul de ușor și va primi o soluție de optimizare a electricității bazată pe nevoile lor.

„Oferim reduceri de costuri și utilizarea îmbunătățită a tehnologiilor verzi care au un impact pozitiv asupra mediului și reducerii emisiilor de CO2. Fuergy acoperă nevoia de audit energetic, iar clienții primesc o soluție la cheie. Iar soluțiile software pot fi implementate în câteva săptămâni sau chiar zile”, explică Radoslav Stumpf.

„Din punct de vedere ecologic, permit un management de soluții care înlocuiește furnizorii de combustibili fosili și aducem participanți verzi în ecosistem”, explică acesta.

Conform fondatorului Fuergy, companiile care investesc în astfel de soluții pot ajunge la un break even în un pic mai mult de doi ani, cu un sistem de baterii de 432 de kWh. Dacă se adaugă și un sistem de panouri fotovoltaice, investiția se recuperează în 3 ani. Cu toate acestea, durata de viață a sistemelor este de 15 ani (bateriile) și 25 de ani (sistemele fotovoltaice).

Investiții și dezvoltare

Dar punctul de break even nu e bun doar pentru clienți, ci și pentru Fuergy. Antreprenorul slovac menționează că firma a ajuns la un punct de break even acum, iar investițiile de până acum nu i-au făcut pe cofondatori să piardă controlul companiei.

În momentul de față se uită către fonduri de investiție pentru o rundă care le va permite să se extindă european, iar reacția din discuții este una pozitivă.

„La fel ca și în cazul mașinilor electrice, clienții nu vor să investească pentru a deține tehnologie verde, ci vor să aibă doar beneficiile. Nu vor să fie blocați timp de mulți ani. EaaS poate oferi acest lucru și majoritatea investitorilor văd că sectorul energetic se duce în această direcție”, spune Radoslav.

Pentru acest lucru, în curând Fuergy va introduce un sistem care vrea să aducă un fel de AirBnB pentru piața de energie, numit Flexibility brAIn. Sistemul va permite o administrare smart a surselor de energie și a tehnologiilor care consumă multă energie, cum ar fi pompele de căldură, furnalele, sistemele de răcire, compresoarele sau panourile fotovoltaice.

„Flexibility brAIn va oferi anumite oportunități pentru un efect financiar pozitiv”, explică Stompf. Activarea va fi automată, iar sistemul garantează rezultate financiare bună. Sistemul va permite punctului de livrare să se transforme într-un serviciu auxiliar cu emisii reduse.

„Pregătim și un proiect pentru locuințe sub modelul de Energy as a Service. Va acoperi partea de instalare de baterii, sisteme fotovoltaice, un încărcător electric și administrarea rețelei”, încheie cofondatorul Fuergy.