Ce sunt fenomenele meteo extreme

Fenomenele meteo extreme pot fi definite ca evenimente climatice severe ce pot avea loc în anumite condiții și car pot afecta un număr mare de oameni, de la orașe până la regiuni întregi sau chiar o țară.

Deși ele durează cel mult câteva zile, de cele mai multe ori, fenomenele climatice extreme au puterea de a distruge întregi comunități sau ecosisteme, iar câteva exemple de fenomene meteo neobișnuite sunt tornadele, valurile de caniculă, tsunami-urile sau inundațiile.

Ce cauzează fenomenele meteo extreme

Evenimentele climatice extreme apar în momentul unor schimbări bruște de vreme dintr-o anumită zonă, care pot determina apariția fenomenelor periculoase.

Deși aceste evenimente au avut loc și în trecut, activitatea umană a început să „alimenteze” rata apariției evenimentelor climatice extreme.

Arderea combustibililor fosili, fie că este în scop energetic sau pentru transport, este unul dintre principalii contribuitori la încălzirea globală, care la rândul său generează valuri de caniculă, cicloane sau chiar secetă.

Unele fenomene extreme nu depind de noi, precum cutremurele sau tsunami-urile, care apar ca rezultat al cutremurelor care au loc pe coastă sau pe mare.

Fenomenele meteo extreme care se întâmplă din cauze naturale sunt destul de rare, iar experții de la Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) susțin că omenirea este de vină pentru majoritatea dereglărilor meteo din prezent.

Incendiile care cuprind mai multe zone și ard mai mult timp, seceta sau căldura insuportabilă, sunt alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră pe care le emitem din diversele industrii.

Din luna iunie și până acum, regiuni întregi din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au fost afectate de incendii. Potrivit datelor UE, de la începutul acestui an incendiile au afectat deja circa 660.000 de hectare de teren în țările europene.

Tipuri de evenimente meteo extreme

Există câteva tipuri de fenomene meteo care se pot produce, unele dintre ele doar în anumite zone de pe glob, însă unul dintre acestea este prezent în mare parte pe întreg globul.

Valurile de caniculă și încălzirea globală în general este un fenomen care nu este produce pagube imediate, însă poate duce la alte evenimente neobișnuite.

Printre acestea se numără creșterea șansei de apariție a incendiilor sau creșterea temperaturilor în majoritatea locurilor de pe Pământ, lucru care generează deșertificarea anumitor zone sau chiar topirea ghețarilor.

Încălzirea globală este unul dintre rezultatele schimbărilor climatice care își pune amprenta asupra planetei și a ecosistemelor în mod progresiv.

Valurile polare sunt opusul valurilor de caniculă, ceea ce înseamnă că acestea aduc curenți de aer rece care poate fi foarte dăunător pentru culturile agricole și chiar pentru infrastructura orașelor sau regiunilor nepregătite.

Potrivit experților IPCC, aceste evenimente nu mai au loc la fel de des ca în trecut, însă ele nu trebuie ignorate, întrucât anumite regiune se pot confrunta în continuare cu ele din cauza schimbărilor climatice.

Inundațiile sunt un alt tip de fenomene climatice extreme care pot afecta serios întinderi mari de teren.

În ciuda faptului că încălzirea globală cauzează creșterea temperaturilor, care în sine mărește șansele de secetă, ploile torențiale sunt încă un fenomen meteo posibil, iar aceste furtuni puternice pot aduce cantități importante de apă într-un timp foarte scurt.

Uneori, acestea sunt acompaniate de vânturi puternice care pot provoca daune caselor, copacilor sau chiar infrastructurii unui anumit loc.

Cutremurele sunt un tip de fenomen extrem mai puțin comun, în funcție de regiune, iar acesta are loc în urma ciocnirii plăcilor tectonice, ceea ce cauzează mișcarea suprafeței terestre.

Ele pot fi foarte mici în intensitate, astfel încât să nu le simțim, însă pot fi și foarte violente și chiar letale.

Dacă au loc pe mare, ele pot genera tsunami-uri, iar atunci când sunt combinate, acestea pot fi unele dintre fenomenele meteo cele mai periculoase din lume.

Cele mai dezastruoase fenomene meteo extreme din istorie

Deși ele provoacă daune de fiecare dată când au loc, aceste fenomene pot fi atât de destructive încât rămân cunoscute în istorie drept catastrofe.

Ciclonul Bhola din 1970 a fost un fenomen climatic extrem care a rămas cunoscut drept unul dintre cele mai dezastruoase după ce a lovit o regiune care la vremea respectivă se numea Pakistanul de Est.

Viteza vântului a atins și 205 km/h, iar inundațiile au cauzat scufundarea mai multor insule.

Între 300.000 și 500.000 de victime au fost înregistrate în urma acestui eveniment, pe lângă pierderile materiale.

Unul dintre cele mai puternice cutremure din istorie a avut loc în anul 1556 în provincia Shaanxi din China.

Deși a avut loc acum câteva sute de ani, evenimentul a fost consemnat de istorici, care estimează că aproximativ 1.000 de kilometri de teren au fost distruși în urma acestei catastrofe.

Experții susțin că undeva la 830.000 de oameni și-au pierdut viața în urma acestui dezastru natural.

Inundațiile fluviului Yangtze din 1931 sunt considerate ca fiind unul dintre cele mai devastatoare fenomene meteo extreme din istorie.

Ploile torențiale din China din anul 1931 au cauzat creșterea masivă a nivelului apei fluviului Yangtze, lucru ce a dus la inundarea a 180.000 de kilometri pătrați de teren.

Experții sugerează că acest eveniment a curmat între 2 și 3.7 milioane de vieți.

Fenomene meteo extreme neobișnuite

Evenimentele meteorologice extreme nu trebuie neapărat să cauzeze victime sau pierderi materiale masive, însă uneori, ele îi pot surprinde chiar și pe cercetători.

Incendiile sălbatice din Groenlanda și ploile ce au căzut peste extremitatea polară a teritoriului sunt câteva evenimente recente care au surprins întreaga lume.

În 2017, mai multe incendii au izbucnit în vestul Groenlandei, evenimente ce au luat cercetătorii prin surprindere, întrucât regiunea este foarte cunoscută pentru calotele sale glaciare și peisajul în general înghețat.

În același timp, un lucru ce demonstrează rata accelerată a încălzirii globale este faptul că, în 2021, regiunea nordică a Groenlandei a fost cuprinsă de ploi, eveniment ce i-a îngrijorat pe cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center.

Un alt moment de îngrijorare a fost în vara anului 2020, atunci când temperatura de 38 de grade Celsius au fost înregistrate în Siberia.

Temperatura neobișnuit de ridicată a fost înregistrată în orașul Verkhoiansk, aflat la doar 418 kilometri la sud de coasta Arctică.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată la nord de Cercul Polar, iar acest eveniment a cauzat declanșarea incendiilor pe o suprafață mai mare decât cea a Greciei.

Cum putem opri evenimentele meteo extreme

Adevărul este că există anumite fenomene meteo extreme pe care nu le putem opri, indiferent ce am face, cum ar fi cutremurele sau tsunami-urile.

Unele dintre ele, precum inundațiile, tornadele sau seceta pot avea loc în continuare.

Totuși, prin adoptarea unui stil de viață mai sustenabil și prin renunțarea treptată la combustibilii fosili, ne putem asigura că ele nu vor ajunge la magnitudini catastrofice constant și că nu vor pune în pericol comunități întregi sau ecosisteme.

De asemenea, prin organizarea unor planuri bine puse la punct pentru evacuare și prin construirea unei infrastructuri menite să ofere protecție, autoritățile se pot asigura că, în cazul unei calamități naturale, evenimentele meteo extreme vor produce cât mai puține victime.