UPDATE 26 sept. 2022:

Cetățenii din Elveția au votat duminică, 25 septembrie, împotriva propunerii de a interzice agricultura industrializată.

Potrivit aplicației VoteInfo App a guvernului elvețian, rezultatele provizorii au arătat că 62.86% dintre alegători au respins propunerea oficialilor de a înăspri legile legate de starea de bine a animalelor.


Potrivit The Guardian, constituția Elveției deja protejează „starea de bine și demnitatea animalelor”, iar dacă noua lege va intra în vigoare, ea va adăuga și un drept al animalelor.

Acesta implică faptul ca acestea să nu fie crescute intensiv pentru producția de carne sau produse de origine animală.

Silvano Lieger, director administrativ al grupului pentru protecția animalelor Sentience Police, care a propus acest vot încă din 2018, a declarat că în actuala lege: „poți ține 27.000 de găini într-un hambar, iar spațiul personal al fiecăreia este cât o foaie A4.”

„Și porcii sunt ținuți în hambar, până la 1.500 per fermă, iar 10 porci împart spațiul unui loc de parcare. Nu este posibil să tratăm animalele astfel”, a adăugat el.

Legea are mai mulți adepți, printre care grupurile mici pentru. protecția animalelor, Greenpeace și Small Farmers' Association.

Lieger a menționat, de asemenea, că legea ar avea beneficii importante și pentru mediu, întrucât ar reduce dependența de nutrețul pe bază de soia, care contribuie la defrișări.

Statisticile oficiale din Elveția arată faptul că, în vreme ce numărul fermelor din țară înregistrează o scădere, mărimea fermelor actuale este în creștere, însă echipa lui Lieger este de părere că doar 5% din fermierii elvețieni vor fi afectați de lege.

Swiss Farmers' Union (SBV), pe de altă parte, este împotriva noii legi, întrucât oficialii spun că legile existente deja limitează numărul de animale pe care fermierii îl pot crește, ceea ce înseamnă că agricultura industrializată nu există în țară.

Șeful de producție, piață și ecologie al SBV, Michel Darbellay, a declarat că fermierilor elvețieni li se permite să țină doar 18.000 de găini pentru producția de ouă și 27.000 pentru producția de carne la orice moment dat.

Dacă noua lege va intra în vigoare, numărul maxim pentru găinile crescute pentru ouă ar fi de 4.000, iar cele crescute pentru carne, 500.

În același timp, noua lege privind interzicerea agriculturii industrializate ar reduce producția de carne de porc a țării cu 50%.

Lieger a adăugat faptul că legea nu ar limita numărul de porci sau vite pe care fermierii le pot crește, cât timp acestea sunt plasate în grupuri mici și au suficient spațiu în interior și exterior pentru a se juca.

Oamenii din Elveția au consumat în 2020 mai puțină carne de porc pe cap de locuitor comparativ cu alte țări din UE, la aproximativ 51 kg pe an.

Cu toate acestea, când vine vorba de lapte și produse lactate, elvețienii au consumat 301 kg de produs per cap de locuitor.