CAPSULE a căutat să ajute femeile tinere, cu vârste între 18-28 de ani, să își găsească locul în lumea antreprenoriatului.

CAPSULE (Career Path Support for Young Women Unlocking Entrepreneurial Spirit) este un program european finanțat de Erasmus+ și implementat de Impact Hub București, Impact Hub Budapest, Impact Hub Zagreb și Career Shift, cu scopul de a susține femei tinere cu vârstele 18-28 din România, Ungaria și Croația în domeniul antreprenoriatului.

Inițiativa a pornit de la misiunea personală a unei echipe de femei - antreprenoare, mentori și trainers - care s-au înfruntat cu bariere precum lipsa de suport, resurse și role models pentru a porni un business, a se dezvolta profesional și a face o tranziție în cariera lor. Proiectul a adresat provocările pe care tinerele femei le întâlnesc, cum ar fi bariere mentale, așteptări sociale și absența unui ecosistem, ceea ce descurajează femeile din a alege o cariera non-tradițională.

CAPSULE - Principalele provocări ale femeilor antreprenor

Peste 200 de răspunsuri la trei sondaje au fost analizate pentru a identifica principalele provocări ale femeilor antreprenor. Cele mai des întâlnite au fost presiunile din partea familiei sau lipsa de suport, lipsa clarității asupra pașilor următori și teama de a începe singure fără o înțelegere deplină a antreprenoriatului.

World Bank Group Romanian Startup Survey 2020 spune că doar 8% fondatori de start-ups sunt femei tinere. Mai puțin de 5% de femei din Uniunea Europeană sunt implicate în crearea sau conducerea unei afaceri. În Ungaria, doar 2% dintre femeile de până la 24 de ani sunt antreprenoare, iar în Croația numărul este de 3% până la 29 de ani.

47% dintre femei au raportat că ”teama de eșec” este o barieră pentru antreprenoriat, chiar dacă posedă competențe. Se poate observa o toleranță scăzută la risc și o încredere redusă, ceea ce poate cauza sindromul impostorului (Imposter Syndrome).

”Imposter Syndrome are de-a face cu ideea că nu sunt de ajuns, că nu mă pricep la ce fac. Trebuie mereu să învăț mai mult, să fac și să fiu mai mult și nu apuc niciodată să mă bucur de roadele muncii mele. Mereu e o voce care spune că dacă nu ai rezultate sau succes, nu exiști,” a spus Monica Aliman, partner al Bravva Female Founders.

Îndoiala de sine se reflectă în faptul că mai puțin de 5% dintre femeile antreprenoare din UE se așteptau ca startup-ul lor să creeze mai mult de 19 locuri de muncă în 5 ani.

Cele trei mituri ale antreprenoriatului

Cătălina Dabija, trainer și learning partner la CareerShift.ro, povestește în cadrul evenimentului Empowering Young Women: CAPSULE final event despre trei mituri ale antreprenoriatului care pot să ne pună bețe în roate și să ne încetinească dezvoltarea.

Primul mit se referă la presiunea pusă pe antreprenori de a-și face din antreprenoriat singura și unica sursă de venit. Cătălina Dabija spune că nu este cazul, că putem să continuăm să facem ce ne place și să fim antreprenoare în același timp. Trăim într-o lume în care oamenii au o ”poliamorie de job-uri”, iar antreprenoriatul nu trebuie să fie singura metoda de a face venit, ci poate să rămână una dintre resursele disponibile.

Al doilea mit se referă la stereotipul lupului singuratic care este antreprenoriatul. Trainerul crede că lumea antreprenoriatului este în continuă dezvoltare și că a devenit un mediu al colaborărilor, unde comunitatea este importantă nu numai pentru a lua resurse, ci și pentru a da.

Ultimul mit este cel care spune că antreprenoriatul trebuie să fie o sursă de făcut bani. Cătălina este de altă părere.

”Dacă ești antreprenor trebuie să fi super risk-lover, să încerci să înoți cu rechinii fără colac de salvare. De ce facem asta, când de fapt, you can grow into it. Începe să te uiți la antreprenoriat ca la un mindset sau un skill care te poate ajuta să nu mai simți aversiune la risc.”

Desfășurarea proiectului CAPSULE

Proiectul, desfășurat pe o perioadă de 18 luni, între septembrie 2023 și noiembrie 2024, a atras 350 de cereri din cele trei țări participante, dintre care 105 au fost alese pentru a participa la activități și cursuri online și offline.

Grupul țintă al proiectului a fost format din femei tinere cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, interesate de antreprenoriat, care au o idee de afaceri sau se află în primele etape ale antreprenoriatului. Cel puțin 20% dintre participante au fost mame tinere și mame singure, care sunt interesate de antreprenoriat fie în paralel cu creșterea copiilor, fie ca mijloc de tranziție de la concediul de maternitate. Alte aproximativ 20% dintre participante au fost femei strămutate (migrante, refugiate) cu un interes pentru antreprenoriat.

În urma procesului de selecție după aceste activități inițiale, fiecare țară a ales 35 de participante pentru ediția locală a programului. Aceste participante au beneficiat de un program care a inclus mentorat, sesiuni de coaching, dezvoltarea competențelor antreprenoriale și participarea la comunități de învățare. Scopul a fost de a le ajuta să își atingă potențialul maxim și să realizeze o creștere mentală și emoțională ca viitori antreprenori.

Mai apoi, în fiecare țară a fost format un grup online de 20 de participanți și un grup offline de 15 participanți. Prin includerea grupul online, proiectul a urmărit să ajungă la comunitățile rurale și socio-economice dezavantajate, atât la nivel local, cât și internațional. Pe parcursul programului, fiecare grupă a participat timp de trei weekenduri la discuții pe teme precum Self Leadership for Women in Business, Startup Basics and Digital și Storytelling and Pitching, Financing Needs & Opportunities.

După aceste trei săptămâni, participantele au putut rezerva trei sesiuni de o oră cu un coach și o sesiune de o oră cu un mentor, iar 10 din cele 105 tinere femei din România, Ungaria și Croația au fost selectate pentru a participa la un bootcamp. Această experiență a inclus activități de socializare, oportunități de networking și ateliere conduse de experți pe teme cheie precum managementul financiar, strategii de marketing, brandingul personal și echilibrul dintre viața profesională și cea personală.