Ce sunt deșeurile din plastic

Deșeurile din plastic sau poluarea cu mase plastice reprezintă acumularea de mase plastice, precum PET-urile, tacâmurile și ambalajele, în mediul înconjurător.

Din cauza faptului că mare parte din aceste deșeuri ajung în ecosisteme, deșeurile din plastic pot afecta viața sălbatică, habitatul animalelor și chiar viața oamenilor.

Unii experți susțin că în fiecare minut, echivalentul unei mașini de gunoi plină cu plastic ajunge în oceane, această cantitate se adună la 11 milioane de tone de plastic ce ajung în apele planetei.

În medie, oamenii înghit săptămânal aproximativ 5 grame de plastic ce poate proveni de la sticle de plastic, tacâmuri și veselă de plastic și alte forme de ambalaje alimentare.

Unele tipuri de plastic au nevoie de mai bine de 400 de ani pentru a se descompune, întrucât acest material este foarte rezistent la degradarea naturală.

Tipuri de deșeuri de plastic

Nu toate deșeurile din plastic sunt la fel, întrucât există mai multe tipuri de materiale plastice care sunt folosite pentru diferite nevoi, însă în general, plasticul este obținut din materie primă precum gazul natural, cărbunii, sarea sau chiar petrolul.

Unul dintre cele mai comune forme de plastic pe care le poți găsi chiar și supermarketul din apropiere este tereftalatul de polietilenă sau PET-ul.

Această masă plastică ușoară, dar rezistentă este de cele mai multe ori transparentă și este folosită pentru ambalaje alimentare, însă ocazional ea poate fi folosită și pentru industria modei, sub formă de poliester.

Polietilena este un alt tip de plastic, care poate fi mai mult sau mai puțin densă și este totodată un tip de plastic foarte des întâlnit.

Este folosit în special în industria construcțiilor, pentru țevi, containere, dar și pentru găleți sau jucării.

Policlorura de vinil sau PVC-ul este un tip de plastic rezistent la chimicale și la fenomenele meteorologice, ceea ce îl face potrivit pentru construcții.

Pentru că respinge germenii, acest material este folosit și în scop medical, însă trebuie menționat faptul că el poate fi periculos pentru sănătatea oamenilor, deoarece conține elemente precum plumbul.

Cum afectează deșeurile din plastic mediul

Deoarece deșeurile din plastic au nevoie de mulți ani pentru a se descompune complet, aceste materiale pot afecta mediul înconjurător în mai multe moduri.

Materialele plasticele sunt fabricate în mare parte cu o formă sau alta de combustibili fosili, iar de aceea acestea eliberează toxine fie în apă sau în pământ, dar și animalele care consumă din greșeală aceste deșeuri.

Incendierea deșeurilor din plastic nu este clar o soluție, deoarece prin acest proces se eliberează aceleași toxine și se contribuie activ și la încălzirea globală.

Odată ajunse în natură, deșeurile din plastic se întorc în mod inevitabil și în viețile noastre, mai exact în corpurile noastre, prin mâncărurile și băuturile pe care le consumăm, deoarece microplasticele se infiltrează în apă, sol și chiar în fructe și legume.

Deșeurile din plastic pot fi reciclate

În teorie, mare parte din deșeurile din plastic pot fi reciclate, însă trebuie precizat faptul că nu toate masele plastice pot fi reciclate cu ușurință.

Acest lucru este cauzat de faptul că anumite materiale plastice sunt mai greu de separat, însă uneori există și alți factori care afectează abilitatea de a recicla aceste materiale, cum ar fi faptul că uneori ele sunt contaminate cu resturi alimentare sau alte substanțe.

De asemenea, fabricile pentru reciclare sunt costisitoare atât din punct de vedere al construiri lor, cât și pentru operarea acestora, iar de aceea, ele nu pot fi profitabile decât dacă există un flux constant de deșeuri ce trebuie procesate.

Combaterea deșeurilor din plastic: materiale biodegradabile

Dincolo de reciclare și prevenirea acumulării gunoaielor, plasticul biodegradabil este unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate deșeurile din plastic, cel puțin la nivel teoretic.

Pentru a fi considerat biodegradabil, plasticul nu trebuie să conțină niveluri ridicate de metale grele, iar 90% din compoziția sa trebuie să se descompună în CO2 la șase luni din momentul în care acest material a fost expus elementelor naturii, precum soarelui sau apei.

De asemenea, un alt aspect important când vine vorba de abilitatea plasticului de a se degrada în natură este faptul că în forma sa finală, el nu trebuie să fie dăunător pentru plante.

Cum prevenim acumularea deșeurilor din plastic

Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a reduce dependența de materialele din plastic și în consecință, putem reduce acumularea de deșeuri din plastic în natură.

Reducerea numărului de obiecte din plastic de unică folosință pe care le întrebuințăm zilnic este un început bun.

Refolosește sacoșa de plastic la cumpărături sau folosește una din materiale textile pentru a-ți face cumpărăturile și a salva mediul în același timp.

De asemenea, când îți chemi rudele sau prietenii la un grătar, încearcă să nu mai folosești veselă și tacâmuri din plastic și încearcă să le înlocuiești cu tacâmuri de oțel inoxidabil și veselă de sticlă, de exemplu.

Reumple-ți sticla de apă din plastic în loc să cumperi una nouă de fiecare dată când ți-e sete.

Astfel poți economisi bani și să salvezi planeta în același timp, întrucât reutilizarea aceleiași sticle de plastic are o amprentă mult mai mică asupra mediului.

Gătește-ți mâncarea în loc să comanzi de fiecare dată, iar acest obicei va ajuta planeta, dar poate avea beneficii și pentru sănătatea și portofelul tău, deoarece poate fi mai accesibil să gătești decât să mănânci la restaurant sau să comanzi acasă.

Reciclarea este, de asemenea, un pas crucial când vine vorba de combaterea deșeurilor de plastic, întrucât plasticul reciclat poate fi reutilizat în produse noi.

Încearcă să-ți sortezi gunoiul, iar dacă autoritățile locale nu se ocupă cu reciclarea deșeurilor, apelează la o companie locală specializată în reciclare pentru procesarea deșeurilor din plastic.

Harta Reciclării este un portal unde poți găsi puncte de reciclare pentru diverse materiale în România și este actualizată în permanență de utilizatorii platformei.

Aceștia sunt doar câțiva dintre pașii pe care îi putem urma pentru a reduce cantitatea de deșeuri din plastic din natură și este important să rezolvăm această problemă pentru a avea un viitor mai sănătos și pentru a salva ecosistemele planetei.