Prima mașină de spălat rufe ce folosea o cuvă a fost inventată în 1851, însă acest electrocasnic a devenit comun în gospodăriile țărilor mai bogate ale lumii abia un secol mai târziu. Totuși, iată-ne în 2024, când toată lumea are o mașină de spălat rufe, iar tehnologia a evoluat rapid și avem acum modele cu afișaje digitale, cu uscător, iar promisiunea producătorilor este că ne pot ajuta să economisim apă la fiecare ciclu de spălare.
Evident, lucrul ăsta complică puțin și partea de reciclare, pentru că aparatul în sine este mai complex, deci are componente variate care trebuie reprocesate diferit.
Din ce este fabricată o mașină de spălat
Ca multe alte electrocasnice, mașinile de spălat sunt fabricate din două grupuri principale de componente, plasticul și metalul. Carcasa și cuva sunt în general făcute din oțel inoxidabil, dar unele modele pot avea un strat de porțelan aplicat pe suprafața cuvei, pentru a preveni coroziunea. Și aluminiul este un material comun pentru producția carcaselor.
Butoanele și ecranul (în cazul celor mai moderne) sunt fabricate din plastic, care se regăsește și în interiorul carcasei mașinii de spălat sau la alte componente, precum sertarul pentru detergent și balsam. Cablul gros este fabricat din cupru, pentru a putea suporta fluxul mare de curent și este acoperit cu un material cauciucat sau din plastic, pentru izolare.
Apoi există motorul care învârte cuva în timpul spălării, iar acesta conține o cantitate mică de ulei, pentru ungere. În funcție de modelul de mașină de spălat rufe, aceasta poate avea o curea de cauciuc care transferă puterea de la motor la cuvă sau poate avea motorul conectat direct la aceasta. Ambele au avantaje și dezavantaje, însă această componentă este un consumabil ce trebuie înlocuit periodic și reciclat separat.
Pentru a preveni bruscarea aparatului în timpul stoarcerii, de exemplu, atunci când motorul funcționează la putere maximă, există o contragreutate, montată în general în partea de jos a cuvei, care stabilizează mașina de spălat.
Cum se reciclează mașina de spălat rufe
Primul pas și cel mai important, ne spun experții de la GreenWEEE, una dintre principalele companii din România specializate în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, este îndepărtarea contragreutății, care este practic o bucată mare de ciment. „După extragerea contragreutății, mașina de spălat este introdusă într-un ciur gigantic, un echipament industrial de tocat, care mărunțește mașina în bucăți mai mici”, adaugă aceștia.
Prin acest proces se separă practic metalele de materialele plastice și electronice, iar acesta este de fapt și cel mai dificil pas în reciclarea mașinilor de spălat, pentru că doar așa materialele respective pot fi reciclate corespunzător.
Chiar dacă nu folosesc gaze refrigerante periculoase pentru stratul de ozon (decât în anumite cazuri), asemeni frigiderelor, și mașinile de spălat rufe au anumite componente care pot prezenta un pericol pentru mediul, însă ele nu sunt cele la care ne-am putea gândi prima dată.
Nu reziduurile de detergenți sau de balsam sunt cele care pot provoca probleme, ci substanțele chimice din condensatori, componentele care facilitează pornirea motoarelor sau plumbul din anumite circuite electronice.
Manipularea greșită a acestora poate duce la scurgeri care să dăuneze ecosistemelor locale, motiv pentru care ele sunt tratate separat, după cum ne spune GreenWEEE.
Spuneam că doar în anumite cazuri mașinile de spălat au și agenți refrigeranți (freon) în componență. Este vorba despre modelele cu uscător, care folosesc o pompă de căldură „unde este utilizat freonul (sau un alt tip de agent frigorific) în ciclul de compresie și expansiune pentru a transfera căldura în interiorul tamburului (cuvei). În acest caz, freonul este extras în mediu izolat, apoi uscătorul urmează același proces de reciclare ca mașina de spălat.”
Ce se produce dintr-o mașină de spălat reciclată
Este important de menționat că mașinile de spălat pot fi reciclate în proporție de 98%, celelalte două procente fiind doar praf și impurități care se adună în instalațiile de reciclare. Detergenții și alți agenți de curățare nu reprezintă un pericol sau un impediment în reprocesarea acestor electrocasnice, astfel că dacă vorbim de modele fără uscător, reciclarea lor este destul de facilă.
Materialele obținute în urma reciclării sunt diferite și doar dacă vorbim despre plastic ne putem raporta la mai multe forme și compoziții chimice ale acestuia, care sunt potrivite pentru producția de sticle sau piese de mobilier, dar și pentru fabricarea carcaselor de aparate de cafea, de exemplu.
Fierul, spun specialiștii GreenWEEE, poate fi folosit pentru producția cadrelor metalice, aluminiul pentru piese de caroserie, iar cuprul, pentru sisteme de încălzire sau instalații sanitare.
Astfel, având un ciclu de viață mediu de 11-14 ani, o mașină de spălat rufe este un electrocasnic durabil și indispensabil, iar reciclarea lui se poate face aproape complet și poate facilita producția noilor bunuri, iar tu te poți bucura de ultimele inovații pentru îngrijirea hainelor.
Comentezi?