În trecut, am scris despre cum sunt reciclate telefoanele inteligente și husele acestora în articole separate din seria noastră despre „Cum se reciclează”. Acum a venit timpul să vorbim și despre încărcătoarele și cablurile de date cu care ne alimentăm dispozitivele mobile, indiferent de natura lor.

Vestea bună despre adaptoarele de priză și dispozitivele moderne este aceea că de multe ori, poți alege un singur adaptor pentru majoritatea dispozitivelor. Modele puternice care pot furniza peste 65W îți pot încărca orice dispozitiv, de la telefon și laptop, până la ceasul inteligent sau bateria externă.

Dezavantajul este că până acum câțiva ani, producătorii de încărcătoare nu ofereau astfel de produse, astfel că fiecare dispozitiv venea cu propriul adaptor de priză, potrivit în principiu doar pentru acel model. Asta a dus la acumularea unui munte de adaptoare de priză și cabluri de date în casele consumatorilor, contribuind la riscul de acumulare al deșeurilor electronice.

Din ce sunt făcute cablurile și încărcătoarele

La fel ca telefoanele și laptopurile noastre, încărcătoarele sunt produse dintr-o multitudine de materiale și toate pot fi recuperate și reutilizate în dispozitive și produse noi, dacă sunt dezmembrate și reciclate corespunzător.

Printre materialele pe care le găsești într-un adaptor de priză, fie că este vorba de un model pentru telefon sau laptop, se numără aluminiul, plasticul, un modul de încărcare și cupru, foarte mult cupru. Cuprul se regăsește și în toate tipurile de cabluri de date pentru telefoane, laptop-uri și alte electronice, fiind un foarte bun conducător de electricitate, dar și mai flexibil și rezistent decât aluminiul. De aceea a rămas conductorul de bază pentru multe aplicații electronice.

De cealaltă parte, cablurile sunt dispozitive mai simple, însă care conțin și ele materiale importante. În general, cablurile de date și pentru încărcare sunt fabricate din trei materiale, TPE (elastomer termoplastic), PVC (clorură de polivinil) sau nailon împletit (cum este cazul cablurilor pe care Apple le pune în cutia flagship-urilor din seria iPhone 15, dar și a celor care vin cu MacBook-urile noi cu MagSafe 3).

Cablurile TPE și PVC sunt produse dintr-un material plastic, deși cele PVC au început să dispară de pe piață odată cu evoluția materialului TPE, care a devenit mai flexibil și mai durabil decât era în trecut, o proprietate importantă pentru cablurile pe care le luăm peste tot cu noi. Ambele sunt neinflamabile și rezistente la schimbările de vreme, cum ar fi vremea caldă sau rece.

Nailonul împletit este mai bun decât cele două din toate punctele de vedere, mai puțin două: în primul rând, ele sunt inflamabile, dacă sunt expuse la o sursă de căldură și pot fi mai scumpe.

Cum se reciclează cablurile și încărcătoarele

Reciclarea cablurilor și a încărcătoarelor de către consumatori este facilă în prezent, pentru că majoritatea magazinelor de electronice au containere speciale, unde aceste accesorii pot fi depuse spre colectare.

În ce privește procesul de reciclare, acesta este destul de simplu. Cablurile și încărcătoarele sunt mai întâi dezmembrate de către profesioniști, folosind echipamente specializate, pentru a putea separa diferitele componente și materiale, astfel încât acestea să nu fie contaminate. Asta pentru că plasticul și fibrele textile nu pot fi procesate laolaltă cu metalele, de exemplu.

După ce sunt separate, materialele sunt reciclate folosind procese specifice pentru fiecare dintre ele. Am acoperit acest aspect de mai multe ori în această serie, astfel că nu voi intra acum în detalii, dar ideea este că atât cablurile, cât și încărcătoarele, sunt fabricate din diverse materiale valoroase, care pot fi reîntrebuințate pentru a produce noi bunuri.

Pentru cabluri, procesul este mai simplu, pentru că sub materialul izolator și protector, de plastic sau fibră textilă, se află firul de cupru, astfel că separarea nu ar trebui să dureze foarte mult. O mențiune importantă este că firele conțin o singură linie de cupru, izolată cu material plastic sau textil, în timp ce cablurile conțin mai multe fire, deci mai multe linii de cupru, fiecare izolată individual, înainte ca întreg subansamblul să fie învelit cu un nou strat de izolație. Astfel, cablurile sunt mai valoroase, pentru că ele conțin mai mult cupru pentru aceeași lungime de produs.

Ca bonus, încărcătoarele wireless pot fi reciclate folosind același proces, dat fiind faptul că ele conțin aceleași materiale, deși unele adaugă și magneți pentru o conexiune sau aliniere mai bună cu dispozitivul pe care îl alimentează, cum sunt modelele MagSafe. Însă altfel, ele conțin aceleași materiale termoplastice, dar și plăci de circuite sau cuprul necesar pentru bobina de inducție.

De ce este bine să reciclăm cablurile și încărcătoarele

Este important să reciclăm accesoriile electronice pe care nu le mai folosim, pentru că ele pot deveni un risc mare pentru mediu, dacă ajung în ecosisteme. Unele adaptoare de priză conțin plăci de circuite sau transformatoare produse cu metale grele, cum ar fi plumb sau cadmium, care pot fi un pericol chiar mia mare pentru planetă.

În plus, dacă nu folosești aceste produse o perioadă îndelungată și le lași într-un sertar timp de câțiva ani, de exemplu, ele se pot descompune și pot reprezenta un pericol pentru sănătate chiar la tine în casă. Cum este cazul pentru toate materialele și produsele reciclabile, procesarea materiei prime existente este mai ieftină, mai ușoară și mai puțin intensă din punct de vedere al exploatării resurselor planetei, pentru că doar minarea cuprului poate avea efecte adverse serioase asupra mediului și a comunităților locale.

Dacă vrei să îți cumperi un adaptor de priză și cabluri de calitate, fabricate din materiale reciclate, poți cumpăra modelele din linia Green a celor de la Tellur, aceste accesorii fiind produse din fibră de grâu și materiale reciclate. Poți afla de ce ele sunt o alegere bună din review-ul nostru pe termen lung, în care îți explic și de ce eu continui să le folosesc și acum.