În prezent, România alocă doar 0,51% din PIB pentru cercetarea climatică, față de media europeană de 2%, respectiv cei 2,04% alocați de Norvegia pentru aceste cercetări, asta în ciuda faptului că avem multe institute de cercetare și un mediu academic foarte implicat, potrivit Mihaelei Frăsineanu, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României.
De aceea a fost nevoie de un ghid care să stabilească o direcție pentru finanțarea mai amplă a cercetării, dar și pentru adoptarea mai rapidă și mai eficientă a soluțiilor și tehnologiilor „verzi”.
Ce este Ghidul de bune practici Climate Paths
Climate Paths este un instrument destinat cercetătorilor, finanțatorilor și instituțiilor din România, prin care tranziția către o economie sustenabilă să fie simplificată și să aibă loc mai rapid. La realizarea acestui ghid au participat peste 200 de cercetători, experți și antreprenori specialiști în integrarea tehnologiilor „verzi”.
De asemenea, o delegație de cercetători români a participat la o vizită organizată în Norvegia la finalul anului trecut pentru a înțelege mai bine ce implică această tranziție și ce soluții de la norvegieni pot fi adaptate și în România.
Printre recomandările cele mai importante din ghid se numără crearea unui cadru legislativ stabil și predictibil, care să sprijine atât cercetarea fundamentală, cât și cea aplicată, stimulând investițiile în tehnologii verzi, dar și construirea unor ecosisteme de inovare colaborative, sprijinite de incubatoare tehnologice, laboratoare interdisciplinare și rețele colaborative, după modelul celor de succes din Norvegia.
Ghidul Climate Paths poate fi descărcat în versiune completă aici.
Ce urmează pentru Ghidul Climate Paths și sustenabilitatea în România
În ce privește viitorul Climate Paths și finanțările la noi în țară, România va continua să beneficieze de sprijin în materie de cercetare, inovare și know-how, dar și de finanțare, datorită Granturilor Norvegiene.
„Acest proiect este unul dintre cele 30 de inițiative bilaterale selectate de Innovation Norway. Numărul mare de parteneriate similare dintre România și Norvegia evidențiază colaborarea strânsă dintre cele două state. Mai important, contribuie la accelerarea tranziției verzi și oferă oportunități business-urilor din ambele țări. România va fi în continuare al doilea cel mai mare beneficiar (n. red. al Granturilor SEE și Norvegiene) cu fonduri alocate în valoare de 596,3 milioane de euro între anii 2021 și 2028”, spune Birger Gjelsten Veum – Prim-Secretar, Ambasada Regatului Norvegiei în România.
Totodată, precizează el, tranziția verde și incluziunea socială vor rămâne priorități principale în această colaborare.
Comentezi?