Black Sea ClimAccelerator se află la cea de-a doua ediție și se adresează startup-urilor dornice să inoveze pentru un viitor mai sustenabil. În 2022, acceleratorul pune la bătaie o finanțare totală de 300.000 euro, mentorat, consultanță de specialitate și pregătire pentru atragerea de investiții.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC, și Innovation Starter în Bulgaria.

Prima etapă a competiției, Early Stage, a fost deschisă tuturor antreprenorilor și viitorilor antreprenori care au avut o idee de business cu scopul de a contribui la combaterea schimbărilor climatice prin inovație, tehnologie și instrumente de economie circulară.

Peste 70 startup-uri s-au înscris în program și au trecut printr-un amplu proces de selecție, iar cele mai promițătoare au fost selectate de un juriu format din experți în sustenabilitate, antreprenoriat și comunicare.

16 finaliști din categoria Early Stage de anul acesta merg mai departe și vor primi un grant individual în valoare de 5.000 de euro, consultanță și mentorat de specialitate.

”Schimbările climatice sunt provocarea majoră a acestui secol, iar mediul de business are responsabilitatea dar și puterea de a acționa în prevenirea și combaterea lor. Ediția anterioară ne-a arătat o creștere accelerată a start-up-urilor green, dornice să inoveze pentru un viitor mai sustenabil. Ne bucurăm să observăm de la o ediție la alta evoluția comunității climatice active în România și vom continua să investim în creșterea acestei comunități, prin granturi, conectarea cu experți, mentori și investitori, pentru a scala soluțiile identificate.”, a declarat Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest.

Black Sea ClimAccelerator - startup-urile selectate la categoria Early Stage

Start-up-urile care merg mai departe în program sunt din industrii variate, cum ar fi: agricultură, cleantech, industria farmaceutică și alimentară, industria prelucrării sticlei, materiale de construcție.

 • Agramonia este platforma dedicată agroturismului, cu ajutorul căreia turiștii se pot organiza mai bine și pot include experiențe autentice în călătoria lor prin România rurală. Prin intermediul aplicației fermierii și ghizii locali pot primi oferte din partea turiștilor și a vizitatorilor.
 • Agro GPS este o companie din domeniul agriculturii de precizie dedicată dezvoltării de soluții inteligente care reduc costurile, fiind de asemenea prietenoase cu mediul.
 • ALTRNTV este un shop cu produse vestimentare, încălțăminte, accesorii, cosmetice și produse home-deco create în România din materiale sustenabile prin tehnici de producție prietenoase cu mediul și pielea.
 • Carbon Twin este un startup climate tech care oferă fermierilor soluții de monitorizare a carbonului din sol. Misiunea sa este democratizarea modului în care se măsoară și se monetizează în prezent aceste depozite pe Piața Voluntară de Carbon.
 • CompoGO este platforma care conectează jucătorii economici din industria alimentară cu fermele, creând îngrășământ organic din resturile alimentare. Astfel, surplusul companiilor (restaurante, supermarketuri, procesatori) se va întoarce în natură.
 • E-Car Concept reprezintă un prototip total diferit de mașină electrică ce își propune să schimbe strategia pe termen lung a sectorului auto-moto din România. E-Car Concept by NewCar4Future este de asemenea primul prototip al unul vehicul electric românesc.
 • Elpida Research INC este un start-up care activează în micro-producția vaccinurilor din domeniul biotehnologiilor, health, farma și agri-food.
 • Happy Treats este primul producător de recompense naturale pentru câini, fără conservanți, coloranți și aditivi. Start-up-ul dezvoltă, de asemenea, o fermă de viermi de făină pentru a oferi fermelor zootehnice și agricole ingrediente de calitate.
 • Laura and Wine aduce pe piață paharele de vin din sticlă reciclată, fabricate manual în București. Produsele se adresează celor pasionați de design și promotori ai sustenabilității în viața de zi cu zi.
 • Loomescu este un atelier care transformă textilele uzate în produse unice cu o nouă utilitate. Cu ajutorul unui război de țesut, al îndemânării și creativității, Loomescu transformă tricouri vechi în covoare sau țesături decorative pentru pereți.
 • Nucim produce gustări sănătoase din caju, migdale, fistic și alte oleaginoase, fructe uscate și semințe ambalate în pungi refolosibile. Mixurile sunt realizate după o rețetă echilibrată, recomandată de un medic specialist cu experiență în nutriție.
 • Rent it. este prima platformă integrată de închiriere a articolelor de modă din România, un marketplace prin care femeile pot închiria atât haine, genți sau accesorii de zi cu zi, cât si ținute pentru evenimente speciale.
 • The Climate Change Company este startup-ul care a dezvoltat Littar®, un material de construcție pentru drumuri realizat din deșeuri de plastic și sticlă.
 • UpTerra este un startup care contopește spațiul ambiental de la birou cu natura prin intermediul unui terariu. Acesta are în componența sa, pe lângă plante, elemente create prin imprimare 3D, utilizând ca materie primă plasticul PET-urilor reciclate.
 • Urban Mining Solutions se ocupă de reciclarea și transformarea deșeurilor plastice și de cauciuc în surse de energie, mai precis în eco-ulei și gaz sintetic.

Înscrieri deschise pentru categoria MVP

Black Sea ClimAccelerator deschide înscrierile pentru startup-urile în proces de dezvoltare și scalare, perioada fiind deschisă până pe data de 26 septembrie.

Șase startup-uri care au un proiect scos pe piață vor beneficia de o finanțare de 20.000 de euro și de sprijin în atragerea clienților și consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor de dezvoltare.

Printre activitățile incluse în program se numără: consultanță și networking cu experți și oameni cheie din domeniu, mentorat 1 to 1, peer-sharing, participarea la Demo Day, unde își vor prezenta soluția în fața celor mai importanți jucători din piață.

Cine se poate înscrie la categoria Growth?

Startup-urile care sunt deja funcționale, cu vechime pe piață. Astfel, 6 start-up-uri din România vor beneficia de consultanță și mentorat de specialitate pe nevoile lor specifice. Sesiunile de mentorat vor fi bazate pe stabilirea relațiilor cu investitorii și accesarea fondurilor de care au nevoie pentru creșterea impactului soluțiilor propuse.

Activitățile incluse pentru cei din categoria Growth: sprijin și facilitare pentru atragerea de investiții și finanțări, participarea la evenimente naționale și internaționale, workshop-uri și studii de caz.

Înscrierile se fac aici și sunt deschise până pe 26 septembrie 2022 pentru ambele categorii.