Salut! Sunt Alexandra Rusu și, cu toate că sunt pasionată și îngrijorată de starea curentă a planetei noastre și de metode pentru a trăi mai sustenabil, uneori e greu să înțeleg limbajul folosit în materialele din domeniu. Așadar, am pregătit o listă cu cinci termeni despre sustenabilitate pe care să îi învățăm împreună.

1. Sustenabilitate

Cuvântul magic poate fi definit ca utilizarea și dezvoltarea resurselor naturale, fără să le epuizăm sau să afectăm mediul înconjurător. Practic, sustenabilitatea poate ține de întrebarea: ”Cum putem să facem același lucru, dar într-un mod friendly pentru mediul înconjurător?”

2. Fossil fuels

Fossil fuels, sau pe românește ”combustibili fosil” se referă la combustibili sau resurse precum petrol, cărbuni sau gaze naturale care nu pot fi regenerabile (ceea ce înseamnă că if they're gone, they're gone!).

3. Carbon neutral

Carbon neutral se referă la punctul în care emisiile net de carbon ale unei entități (de exemplu, o companie) sunt pe zero. Deci, momentul în care entitatea a balansat complet producția de carbon prin reducerea emisiilor, care de cele mai multe ori se referă la dioxidul de carbon.

Emisiile, by the way, sunt niște gaze dăunătoare, pe foarte scurt. Cu toate că neutralitatea asta se axează pe emisiile de dioxid de carbon, există emisii variate, de la meten la oxid de azot.

4. ESG

ESG vine de la Environmental, Social, and Governance. Este un set de criterii folosit pentru a evalua cât de dăunătoare sunt companiile pentru mediu, cât de bine respectă practici guvernamentale sau cât de responsabile social sunt.

”E”-ul se referă la impactul companiei asupra mediului înconjurător, ca poluatul sau încălzirea globală.

”S”-ul este pentru impactul social al companiei, diversitatea și incluziunea acesteia.

”G”-ul vine de la practici de guvernanță internă, de exemplu compensații, despăgubiri sau drepturile acționarilor.

5. CSR

Deși sună similar, ESG și CSR sunt două lucruri diferite. CSR vine de la Corporate Social Responsibility și se referă la angajamentul unei companii de a avea practici etice și sustenabile, atât pentru planetă cât și pentru economie.

Câteva exemple de CSR sunt asigurarea respectării drepturilor omului, susținerea unor cauze social, reducerea de emisii de carbon sau practici sigure și corecte pe piața de muncă și față de proprii angajați.

Și boom! Cu termenii de mai sus în minte, o să înoți fără probleme în următorul material citit sau văzut despre sustenabilitate!