Anual, peste 50 de milioane de startup-uri devin o realitate, iar dintre acestea, doar 10% supraviețuiesc. La Green Start-Up scriem despre acelea dintre ele care încearcă să facă o schimbare sustenabilă, fie că vorbim la nivel local cu reciclarea unor jucării sau la nivel global cu startup-uri care vor să schimbe industrii.
Astăzi aruncăm o privire la trei dintre acestea, care ni s-au părut interesante și care se concentrează pe sustenabilitate.
SweGreen aduce cultivarea de fructe și legume în magazine
Startup-ul specializat în agricultură sustenabilă SweGreen implementează o soluție inteligentă pentru agricultura sustenabila din Suedia și Germania prin cultivarea de fructe și legume direct în magazine pentru a reduce costurile de producție, dar și pentru asigura produse proaspete clienților.
SweGreen folosește sisteme hidroponice, adică implică faptul că legumele sunt cultivate direct în apă, cu ajutorul vatei de bumbac, în loc de sol, într-un mediu interior controlat Despre astfel de soluții de creștere a plantelor am scris și noi în trecut.
Fiecare dintre platformele instalate de SweGreen poate crește echivalentul unei culturi pe 3 hectare de teren agricol obișnuit. Salata, menta și pătrunjelul se numără printre cele 100 de culturi pe care compania le crește direct în supermarketuri. Au implementat și AI-ul în procesul lor, dar mai multe poți afla despre asta, aici.
NitroVolt, agricultură cu fertilizanți sustenabili
NitroVolt, un startup axat pe agricultura sustenabilă, produce fertilizanți sustenabili, necesari în producția de alimente.
Fondat în 2023 de CEO-ul Suzanne Zamany Andersen and CTO-ul Mattia Saccoccio, acestea au dezvoltat un sistem ce poate ajuta fermierii să devină independenți. Nitrolyzer este numele sistemului, iar reprezentanții companiei mizează pe faptul că el va ajuta la producția de amoniac verde local, chiar în curtea fermelor. Mai multe despre ele și startup-ul lor poți citi aici.
CEO-ul companiei, Suzanne Zamany Andersen, spune: „criza climatică cere implementarea soluțiilor încă de astăzi și prin furnizarea acestor unități de mici dimensiuni, putem implementa rapid această tehnologie verde.”
TRACT reduce amprenta de carbon a companiilor agro-alimentare
Startup-ul olandez specializat în dezvoltarea platformelor digitale pentru agricultura sustenabilă TRACT oferă servicii prin software-ul său, care le permite companiilor agro-alimentare să își reducă amprenta de carbon.
Platforma oferită de TRACT își propune să simplifice activitatea fermierilor și a companiilor din industria alimentară, astfel încât să fie adoptate rapid soluții existente recomandate, despre care poți afla mai multe aici.
Allison Kopf, CEO-ul TRACT, a declarat că „suntem dedicați dezvoltării lanțurilor de aprovizionare sustenabile pentru un viitor mai bun.”
Comentezi?